ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА МЕТЕОРСКИ ПЉУСАК „ПЕРСЕИДА“. :: Semberija INFO ::

 

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА МЕТЕОРСКИ ПЉУСАК „ПЕРСЕИДА“.


Понекад се метеори појављују у групама познатим као метеорске кише. Пошто се сви метеори који формирају метеорску кишу крећу паралелном путањом и истом брзином, посматрају на Земљи, може се учинити да потичу из једне тачке на небу.

Ова тачка је позната као радијант. По договору, метеорске кише, посебно оне редовне, које се појављују сваке године, добиле су име по сазвежђу у коме се налази радијант, а овог месеца, присуствоваћемо киши метеора познатих као Персеиде, чији се максимум очекује око 12. августа.

"Прогнозира се просечна активност од око 100 метеора на сат, а услови за опажање ће бити нешто лошији јер ће нам месечева светлост смањивати видљивост овог небеског ватромета. Најбоље време за гледање ће бити од поноћи до зоре када нам сазвежђе Персеј буде високо на небу", навели су из Хрватског астрономског савеза.

Ако прогноза није најповољнија, најбоље је кишу метеора посматрати пре самог максимума, јер је већа вероватноћа да видите лепше метеоре, док се њихов број након максимума знатно смањује. Додуше , из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ указују и на светлосно и атмосферско загађење које умногоме отежава посматрање таквих призора.
„Светлосно загађење значи да у Београду блешти од вештачких извора светлости, а наравно ту је и атмосферско загађење, пуно смога. Препоручујемо гледаоцима да увек такве свари посматрају ван урбаних средина, ван светлосног и атмосферског загађења где је тамно и чисто небо“, рекао је за РТС Јован Алексић из Астрономског друштва.

Ево још неких савета.

Упутство за посматрање

Бил Кук из НАСА-е је пре неколико година за портал Ливе Сциенце дао неколико савета како ухватити и снимити најбољи поглед на бајковите призоре које нам небо спрема.

1 . Побегните од светала града што је даље могуће. Пронађите мирно, мрачно место, идеално негде у природи.

2 . Дајте очима отприлике пола сата да се привикну на мрачно небо. Немојте очекивати да ћете изаћи из куће и одмах видети Персеиде.

3 . Најбоље вријеме за проматрање је након два ујутро.

4 . Заборавите телескопе, двогледе и сличне ствари. Вечерас желите да видите цело ноћно небо, не желите нешто што ће вам ограничавати поглед.

5 . Ако желите да фотографишете, поставите фотоапарат на троножац. Снимајте дуге експозиције, од неколико секунди до минуте, али не више од тога јер бисте могли ухватити ротацију звезда због чега се неће видети"репови" Персеида.

(Нова)