KONKURS ZA MLADE NOVINARE :: Semberija INFO ::

 

KONKURS ZA MLADE NOVINARE


Foto: Ilustracija
Конкурс је намијењен младим новинарима и новинаркама из Црне Горе, Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Они на конкурс могу пријавити своје медијске садржаје који обрађују теме младих, омладинских политика, прилика за младе, изазова и проблема с којима се млади сусрећу, теме образовања, запошљавања, мобилности младих, као и друге сродне теме. 

Конкурс је отворен за младе старости од 18 до 30 година, који су:
– новинари/ке омладинских медија
– млади новинари/ке маинстреам медија који се у свом свакодневном раду баве омладинским темама.
– студенти/киње новинарства.

Млади на конкурс могу пријавити своје радове који се баве наведеним темама у различитим форматима (текст, видеосадржај или други формати). Предност ће добити аналитичке приче које на дубљи начин освјетљавају неку омладинску тему, а жири ће имати у виду квалитет, креативност, формат, канал, обухват, контекст и друге факторе.

На конкурс је могуће пријавити радове који су креирани у периоду од септембра 2021. до дана објављивања конкурса, као и радове који ће бити објављени до дана затварања конкурса. Студенти/киње новинарства такођер могу пријавити садржаје које су креирали у оквиру праксе на факултету.

На конкурс се може пријавити један или група аутора/ки од највише три особе. Један кандидат/киња или група може предати максимално једну пријаву.

Рок за достављање пријава је 20. септембар 2022. године до 23:59 сати.

Пријаве на конкурс шаљу се путем апликационог формулара на е-маил wебмедиалитерацy@гмаил.цом с насловом: „Пријава_Конкурс за младе новинаре/ке“. Уколико имате додатних питања, можете их упутити на исту е-маил адресу.

Апликациону форму можете преузети ОВДЈЕ.

Аутор/ка или група аутора/ки чији медијски садржај буде изабран као најбољи добиће прилику да уз све покривене трошкове борави на финалној конференцији у Новом Саду.

Конференција представља завршну активност двогодишњег пројекта и одржаће се средином октобра 2022. године у Новом Саду. Дводневна конференција окупит ће младе, омладинске и маинстреам новинаре/ке, фацт-цхецкере, цивилне активисте/киње, представнике/це институција и Европске уније, експерте/киње из области медија и медијске писмености, академски сектор и друге заинтересоване актере. Конференцији ће присуствовати учесници/е из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Она ће бити прилика за размјену знања и искустава, дискусију и нетwоркинг. Завршна конференција садржаће класичне, али и модерне и интерактивне видове дискусије, пројекцију филма, посјету омладинском медију, као и друге занимљиве формате за упознавање, дружење и размјену знања и искуства између младих из региона.

Активност је дио регионалног пројекта „WеБ Медиа Литерацy“ који невладина организација Јувентас спроводи у сарадњи с Новосадском новинарском школом из Србије, У.Г. Зашто не из БиХ и У.Г. Гонг из Хрватске, а у оквиру Ерасмус+ програма. Циљ пројекта је унапређење медијске писмености у Црној Гори, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини кроз сарадњу и размјену искуства и знања међу младима у овим земљама. Фокус пројекта је на јачању капацитета омладинских радника/ица и других релевантних структура у односу на медијску писменост и новинарство.