ВОЛКСWАГЕН УКИДА ГОЛФ? :: Semberija INFO ::

 

ВОЛКСWАГЕН УКИДА ГОЛФ?


Foto: Ilustracija
Један од најпопуларнијих компактних аутомобила на свијету, ВW Голф, вјероватно неćе добити насљедника.
Разлог: растуćи трошкови везани за развој возила са унутрашњим сагоријевањем као и све строжи прописи о емисији издувних гасова.

Извјештај њемачке публикације Велт прошлог мјесеца сугерисао је да би тренутна осма генерација ВW Голфа могла бити посљедња.

Како је изјавио Томас Шефер, извршни директор ВW-а, електрична возила су бољи избор у мањим класама као што су компакт, јер ćе ускоро бити приступачнија од модела са унутрашњим сагоријевањем.

"Још ćемо морати да видимо да ли је вриједно развијати ново возило које неćе трајати пуних седам или осам година као раније", додајуćи да би такав потез био "изузетно скуп".

Извршни директор је признао да раде на преуређењу актуелног Голфа, али је рекао да ćе се о судбини модела одлучити у наредних дванаест мјесеци.

Могуćа пропаст Голфа не звучи тако изненађујуćе када се узме у обзир да су се земље ЕУ сложиле да продају само возила са нултом емисијом од 2030. године.

Међутим, ово је у супротности са претходном најавом ВW-а у марту 2021. године, потврђујуćи нове генерације за Голф, Т-Роц, Тигуан и Пассат прије него што бренд пређе на возила само на електрични погон за 8 година.

Тренутна генерација Голфа представљена је 2019. године и заснована је на најновијој верзији модуларне МКБ архитектуре. То значи да би са фејслифтингом 2023. или 2024. животни циклус Голфа 8 могао да се продужи до 2028.

До тада ćе електричне опције вјероватно бити знатно јефтиније него данас захваљујуćи јефтинијим батеријама, што би потенцијално учинило алтернативе на сагоријевање у компактном сегменту застарјелим.

Говореćи о расту трошкова у ери Еуро 7 регулације емисија, Томас Шефер је рекао да се очекује да ćе цијене возила са традиционалним погоном порасти за 3.000 до 5.000 евра, јер ćе морати да интегришу софистициране издувне системе.

Нови шеф Фолксвагена је рекао:

"Са малим аутомобилом ови додатни трошкови се тешко могу надокнадити. Дакле, почетна мобилност са моторима са унутрашњим сагоријевањем биćе знатно скупља“, додајуćи да је "индивидуална мобилност основна потреба и да мора остати остварива у будуćности".

(Б92)