КАКО УШТЕДЈЕТИ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ ТОКОМ РАДА КЛИМА УРЕЂАЈА? :: Semberija INFO ::

 

КАКО УШТЕДЈЕТИ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ ТОКОМ РАДА КЛИМА УРЕЂАЈА?


Foto: Ilustracija
Уштеда електричне енергије током рада клима уређаја, било да се ради о хлађењу или гријању просторије, практично је и корисно рјешење за економичнију употребу овог регулатора топлине.

Због све топлијих и сушнијих љета, али и оштријих зима, употреба ових мултифункционалних уређаја постала је апсолутна потреба – међутим, њихово неадекватно кориштење може драстично повећати ваш рачун за струју.

Сходно томе, у наредним редовима навели смо неколико савјета и трикова како да ефикасније користите свој клима уређај, а притом уштедите електричну енергију и истовремено смањите трошкове – стога прочитајте текст до краја.

#1 Редовно сервисирање клима уређаја

Већина корисника није свјесна чињенице да редовно чишћење и одржавање расхладних система заправо продужава вијек трајања вашег уређаја, побољшава квалитет живота, али и смањује трошкове потрошње електричне енергије до 40%.

Имајући то на уму, кључно је да будете информисани о томе када и колико често треба сервисирати ваш клима уређај.

Многи не могу препознати тренутак када је потребно извршити сервис, а често се дешава да дође до непоправљивог квара или оштећења – у том случају рјешење су нови клима уређаји.

Ако је реч о кућним клима уређајима, који служе за хлађење и догревање простора, савет стручњака је да се сервисирају једном годишње, међутим, ако су они главни извор топлотне енергије и кључни начин хлађења – то је потребно их је сервисирати два пута годишње.

Општа препорука је да се годишњи сервис уради пре почетка сезоне хлађења, односно током марта, априла или евентуално маја. У супротном, уређај је потребно очистити прије почетка хлађења и прије почетка сезоне гријања.

У случају централних клима уређаја, код којих се зрак грије или хлади у унутрашњој јединици и као такав се шири кроз канале унутар просторије, потребно је извршити сервис 4 пута годишње. Главни разлог томе је чињеница да се филтери лако запрљају, јер се зрак дјеломично узима из унутрашњости и извана.

Још један показатељ да је потребна хитна интервенција је чињеница да ваш клима уређај константно ствара буку током рада, јер се "мучи" да нормално обавља своју функцију. Осим тога, цурење воде из клима уређаја је лош знак, па је важно да се обратите одабраном сервисеру ако примијетите да из уређаја цури текућина.

Избацивање накупљене прљавштине и прашине када укључите клима уређај је још један знак да је потребно очистити филтере и дезинфиковати унутрашњост уређаја.

#2 Одаберите одговарајући начин хлађења или гријања на клима уређају

Други узрок веће потрошње енергије је прениска температура. Наиме, статистички подаци говоре да већина људи своје јединице поставља у распону од 21 до 23 степена Целзијуса, док је савјет стручњака да је треба поставити на 24 или 25 степени. Иако би већина тврдила да је разлика од ових неколико степени драстична, ваше тијело то заправо неће открити јер је осјећај угоде готово идентичан.



Међутим, оно што ћете сигурно осјетити је мањи рачун за струју, чак нижи за 10% до 25%.
Клима уређај у просјеку троши 300 кWх до 400 кWх мјесечно, а ако температура не падне испод препорученог нивоа, можете уштедјети до 50 кWх за тај период.

Бивши клима уређаји имали су само 3 опције за хлађење или гријање, и то ниску, средњу и високу. Током година развијали су се и други режими, тако су и настали:
  • Режим хлађења (Цоол моде) - овдје компресор ради према заданој температури и брзини, што значи да ће уштеда електричне енергије директно овисити о заданој температури.
  • Режим рада вентилатора (Фан моде) - овдје је компресор искључен, а значајно ћете уштедјети на струји, али нећете моћи драстично хладити или гријати простор.
  • Сухи начин рада (Дрy моде) - одличан начин рада ако имате проблем с вишим нивоима влаге. овдје вентилатор и компресор раде на мањој брзини како би се ријешили вишка влаге у просторији и тиме побољшали квалитет зрака.
У складу са вашим личним преференцијама и потребама, лакше можете контролисати услове и потрошњу енергије.

#3 Изолација прозора алуминијском фолијом и смањена употреба других уређаја

Овај корак, заједно са горе наведеним ставкама, може значајно помоћи у хлађењу или загријавању простора - и наравно смањити ваш рачун за струју.

Изолација прозора алуминијском фолијом се остварује са вањске стране прозора, гдје је између фолије и самог стакла остављено неколико центиметара. На тај начин зрак дјелује као изолатор, те ефикасније регулише топлину у унутрашњости.

Стручњаци савјетују и искључивање неких додатних уређаја, попут телевизора, лаптопа, рачунара, као и великих лампиона, лустера или плафонских свјетала. Блацкоут завјесе, надстрешнице и тенде такођер могу помоћи у смањењу топлине за чак неколико ступњева - наравно, уз правилну употребу клима уређаја.

Надамо се да вам је овај чланак био користан и информативан, те да смо разјаснили све битне ствари у вези са ефикаснијим и економичнијим кориштењем клима уређаја - више практичних савјета и занимљивости можете прочитати на нашој wеб страници!