ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 2. АВГУСТ :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 2. АВГУСТ


Данас је уторак, 2. август , 214. дан 2021. До краја године има 151 дан.

1100 . - Енглески краљ Вилијам Други, син Вилијама Првог - Освајача убијен стријелом док је ловио у шуми.

1552 . - Лутеранима (протестантима) одобрена слобода вјероисповијести у Њемачкој.

1589 . - Убијен француски краљ Анри Трећи, посљедњи монарх из династије Валоа, док је са трупама опсједао Париз. Током његове владавине од 1574. године земља је била захваћена сукобима римокатолика и хугенота. Послије побуне 1588. био је принуђен да напусти Париз и удружио се с вођом наварских хугенота Анријем од Наваре, будућим краљем Анријем Четвртим, првим из династије Бурбон.

1799 . - Умро француски проналазач Жак Етјен Монголфје, који је с братом Жозефом Мишелом 1783. конструисао први ваздушни балон, напуњен загријаним ваздухом.

1802 . - Наполеон Бонапарта проглашен "доживотним конзулом" Француске, што му је дало право да именује насљедника.

1830 . - Француски краљ Шарл Десети Бурбонски принуђен да абдицира под притиском Јулске револуције.

1858 . - Британски парламент усвојио закон, према којем је индијска влада, до тада у надлежности Источноиндијске компаније, потпала под ингеренцију британске круне.

1876 . - Рођен српски лингвиста Александар Белић, професор Универзитета у Београду, предсједник Српске краљевске академије (послије Другог свјетског рата Српска академија наука и умјетности - САНУ) од 1937. до смрти 1960. и члан свих словенских академија. Послије завршене Велике школе у Београду студирао је словенску филологију и лингвистику у Одеси и Москви. Основао је и уређивао часописе "Јужнословенски филолог" и "Наш језик". Оснивач је српске модерне дијалектологије и један од твораца научне синтаксе. Ријешио је сложен проблем општесловенског акценатског система. Под његовим руководством САНУ је издала прву књигу великог "Речника књижевног и народног језика". Написао је око 500 расправа, језичких огледа, научних критика, полемика и приказа. Дјела : "О језичкој природи и језичком развитку" (два тома), "Правопис српскохрватског језика", "Дијалекти источне и јужне Србије", "О двојини у словенским језицима", "Галички дијалекат".

1903 . - У Београду одржани оснивачки конгреси Српске социјалдемократске партије и Радничког савеза Србије, на којима су за предсједнике главне партијске управе изабрани Драгиша Лапчевић и Никола Величковић, а за секретаре Коста Јовановић и Радован Драговић.

1921 . - Умро италијански оперски пјевач Енрико Карузо, један од највећих тенора у историји опере. Био је посебно цијењен као извођач рола у операма Ђузепеа Вердија и Ђакома Пучинија и интерпретатор италијанске канцоне. Један је од првих пјевача који је снимио грамофонске плоче.

1922 . - Умро Александар Грахам Бел - проналазач телефона. Послије студија медицине у Единбургу и Лондону преселио је у САД и бавио се лијечењем глувих. Телефон је патентирао 1876. у Бостону, што је му је донијело славу, али и бриге. Патент није био заштићен, па су га многи покрали и тек је 1886. Врховни суд САД пресудио да је он једини власник патента. Богат и славан, потом се искључиво бавио старим послом - лијечењем глувих.

1932 . - Рођен ирски позоришни и филмски глумац Питер О'Тул, коме су аристократска крхка и узнемирујућа појава и мајсторска глума омогућиле да ненадмашно тумачи улоге сензитивних и амбивалентних личности. Филмови : "Лоренс од Арабије", "Бекет", "Лорд Џим", "Зима једног лава", "Ноћ генерала", Ја, Петко", "Довиђења, господине Чипс", "Владајућа класа".

1934 . - Умро њемачки предсједник фелдмаршал Паул фон Хинденбург, у Првом свјетском рату начелник Штаба њемачке Врховне команде. Канцелар Адолф Хитлер је истог дана прогласио себе "фирером" (вођом), преузевши апсолутну власт, што је био дефинитивни крај Вајмарске републике, успостављене послије њемачког пораза у Првом свјетском рату.

1936 . - Умро француски инжењер и пилот Луј Блерио, пионир ваздухопловства, који је 1909. први авионом прелетио Ла Манш. Испрва је покушавао да направи авион махокрилац (орнитоптер), али је брзо одустао од те идеје и 1903. је конструисао први авион, а 1906. авион с мотором који је имао три цилиндра. У Првом свјетском рату је производио авионе за француско ратно ваздухопловство, који су били међу најуспјешнијим у то вријеме.

1944 . - Завршена једна од највећих совјетских офанзива у Другом свјетском рату. Почела је 23. јуна и за 38 дана совјетске дивизије су ослободиле цијелу Бјелорусију, ступиле на тло Пољске и источне Пруске и стигле близу Варшаве.

1945 . - Завршена Потсдамска конференција на којој су совјетски вођа Јосиф Висарионович Џугашвили (Стаљин), предсједник САД Хари Труман и премијер Велике Британије Клемент Атли одлучили да Њемачку, поражену у Другом свјетском рату, демилитаризују и подијеле на два дијела.

1970 . - Британски војници у Сјеверној Ирској први пут употријебили гумене метке ради смиривања нереда.

1980 . - У страховитој експлозији на жељезничкој станици у Болоњи, коју су изазвали италијански неофашистички терористи, погинуло је 85 и рањено више од 200 људи. Најтежи терористички злочин у Европи послије Другог свјетског рата изазвао је талас масовних протеста широм Италије.

1989 . - Укинута трговинска ограничења између Велике Британије и Аргентине, заведена послије Фокландског рата 1982.

1990 . - Ирачка војска окупирала Кувајт, што је Савјет безбједности УН истог дана једногласно осудио, захтијевајући од Багдада да повуче трупе.

1992 . - Јединице српске Војске у снажном противнападу ставиле под контролу шире подручје између Трнова и Калиновика, укључујући и стратешки најважнију тачку - превој Рогој.

1993 . - Муслиманске јединице, придошле из правца Кладња, спалиле српска села Рјечице и Жеравице између Хан Пијеска и Власенице.

1993 . - У Каракају код Зворника сахрањено 12 Срба, погинулих 1. августа у току муслиманског напада на села Бошковићи и Цетићи у зворничкој општини.

1994 . - Борбена група од четири авиона НАТО-а извршила напад на српска села Добрица, Удешањ, Рабине, Кекорине и Шиповац, западно од Невесиња.

1994 . - Влада Србије затражила од власти Републике Српске да прихвате мировни план Контакт групе за бившу БиХ.

1997 . - Вођа најјаче либеријске герилске фракције Чарлс Тејлор проглашен предсједником Либерије, чиме је послије седмогодишњег грађанског рата окончана борба за власт у тој западноафричкој земљи.

2003 . - Суд у Руанди осудио 11 особа на смртну казну, у оквиру највећег суђења на којем су оптужене укупно 142 особе које су учествовале у геноциду у тој земљи 1994. године.

2007 . - Руска истраживачка подморница са људском посадом поставила руску заставу на дно океана испод Сјеверног пола.

2008 . - У циглани на југу Пољске палеонтолози пронашли остатке диносауруса, за кога се вјерује да је до сада непознати предак тираносауруса рекса.

2020 . - У мјесту Уштица недалеко од Јасеновца отворен Меморијални центар о усташком геноциду над Ромима у Другом свјетском рату у оквиру кога се налази ромско гробље са 21 масовном гробницом.

​(Независне)