XИАОМИ ЧЕКА ДОЗВОЛУ - КАДА СТИЖУ АУТОМОБИЛИ? :: Semberija INFO ::

 

XИАОМИ ЧЕКА ДОЗВОЛУ - КАДА СТИЖУ АУТОМОБИЛИ?


Foto: Ilustracija
Компанија Xиаоми суочава се са проблемима у вези са добијањем дозволе кинеских регулатора за производњу електричних возила (ЕВ), пројекат у који технолошки гигант улаже 10 милијарди долара.

Руководиоци компаније са сједиштем у Пекингу мјесецима су безуспјешно водили преговоре о лиценцирању са представницима кинеске Националне комисије за реформу и развој, наводе добро обавештени извори.

Xиаоми је једна од фирми које се у посљедње вријеме прикључују кинеском ЕВ сектору, у коме се налазе и већ добро познате ривалске компаније као што су БYД и Нио, пише Блоомберг.

Милијардер Леј Ђун, суоснивач фирме познате по производњи мобилних телефона, навео је да се нада да ће се стручност компаније када су у питању повезане технологије и стварање заједнице лојалних клијената показати на делу и када је у питању највеће тржиште електричних аутомобила на свијету.

Међутим, што се више одлаже добијање лиценце, то конкурентске компаније имају већу предност.
Произвођач паметних телефона и електронике у потрази је за новим сферама пословања које би му донијеле раст након пада профита који је забиљежио у првом кварталу.

Док се руководиоци надају зеленом свјетлу за пројекат производње ЕВ, други су забринути да би овај процес могао да успори реализацију других планова фирме, навео је један од неименованих извора. Компанија Xиаоми је подружницу за производњу ЕВ прикључила свом пословању у септембру 2021. године, када је и покренула процес добијања дозволе.

(Б92)