ХИПИ КОМБИ ИЗ СЕДАМДЕСЕТИХ МАМИ УЗДАХЕ ГДЈЕ ГОД СЕ ПОЈАВИ :: Semberija INFO ::

 

ХИПИ КОМБИ ИЗ СЕДАМДЕСЕТИХ МАМИ УЗДАХЕ ГДЈЕ ГОД СЕ ПОЈАВИ


- Бобан Цветковић из Новог Сада поносни је власник рестаурираног комби возила фолксваген, произведеног сада већ далеке 1972. године , а његов љубимац изазива знатижељу и дивљење гдје год се појави.

Тако је и у Санском Мосту, гдје је Цветковић са својим возилом допутовао да би судјеловао на традиционалној манифестацији "Санска моторијада", која се сваке године одржава на обалама Сане.

Иначе , он је дугогодишњи мотоциклиста, али каже да истовремено гаји велику љубав према олдтајмерима.

"Конкретно , овај комби сам запазио пре четири године код једног човека у Новом Саду. Дуго сам га меркао и пре две године сам одлучио да га купим и у потпуности рестаурирам. Учинио сам то у последњи час, јер је власник желео да га прода у Немачку", каже Цветковић.

Додаје да је возило било у веома лошем стању те је у његову рестаурацију, која је трајала годину и по, уложио значајна средства, а најтеже је, како каже, било набавити оригиналне дијелове.

"Све је на њему оригинално, наручено од сертификованих добављача, возило је у потпуности прелакирано, а моја замисао је била да га уредим у стилу кампера. У њему се налазе кревет и столић, може се удобно преспавати и одморити. Пазио сам и на детаље па сам окачио кариране завесе које свему дају посебан штих", истиче Цветковић.

Каже како је у посљедње вријеме редован судионик сусрета власника и љубитеља олдтајмера, те да је само у посљедња два мјесеца прешао око четири хиљаде километара.

"Био сам у Србији, Црној Гори и Северној Македонији на сусретима власника старих'Фолксвагенових' возила. Слично је то овим мотоциклистичким сусретима, људи се сусрећу, друже, размењују искуства и идеје како је ко шта урадио и слично", каже Цветковић.

Додаје како је његов комби риједак по томе што је тип АБ, а ова варијанта се производила од 1967. до 1972. године , његова снага износи 1.600 кубика и користи бензин као погонско гориво.

"Иако је напунио 50 година, с обзиром на то да на нашим просторима нема закона о олдтајмерима, третира се као регуларно возило и за њега важе уобичајена законска правила", каже Цветковић. Истиче како је поносан што је успио оживјети возило које је својевремено било симбол хипи културе и каже како његов љубимац мами уздахе свих који знају нешто о аутомобилизму.

(Независне)