КОЈЕ СУ БОЉЕ КРЕМЕ ЗА СУНЧАЊЕ, ФИЗИЧКЕ ИЛИ ХЕМИЈСКЕ? :: Semberija INFO ::

 

КОЈЕ СУ БОЉЕ КРЕМЕ ЗА СУНЧАЊЕ, ФИЗИЧКЕ ИЛИ ХЕМИЈСКЕ?


На тржишту постоје различите врсте крема за сунчање, козметичке компаније нуде нам неколико начина заштите од УВ зрачења. Свакодневно на сунцу користимо креме које имају физичку или хемијску заштиту, али и значајно другачију формулацију.
 
"Физичке креме за сунчање одбијају сунчеве зраке од коже и генерално се сматрају минералним кремама за сунчање, које садрже цинк оксид или титанијум диоксид. Пошто се УВ зраци рефлектују од коже, физичка средства за заштиту од сунца пружају заштиту и од УВА и од УВБ таласних дужина", рекла је др Сузан Масик, ванредни професор дерматологије на Медицинском центру Векснер Универзитета Охајо, за Хеалтх УС неwс.

Физичке креме за сунчање су обично мање провидне, остављају бијеле трагове, док су хемијске креме за сунчање свјетлије и невидљиве на лицу. Али , с друге стране, физичке креме су њежније за осјетљиву кожу и еколошки прихватљивије.

Хемијске креме за сунчање, с друге стране, апсорбују и расипају сунчеве зраке, са хемикалијама које покривају специфичне УВА и УВБ опсеге таласних дужина, тако да ове креме за сунчање обично садрже мјешавину хемикалија за покривање широког спектра.
 
"Хемијске креме се лакше наносе јер се лако утрљавају у кожу. Међутим , због чињенице да су на хемијској бази, ове креме за сунчање могу да изазову иритацију код особа са осјетљивом кожом", истакала је она, преноси b92.

(независне – b92)