Догодило се на данашњи датум – 30. јун :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 30. јун


На данашњи дан – 30. јун

1470. године – Рођен је Шарл VIII, краљ Француске (1483-1498), који је женидбом са Аном од Бретање добио у мираз Бретању, последњу неуједињену француску област.

1520. године – Током шпанског освајања Мексика у Теночтитлану, где је касније изграђен Сиудад Мексико, убијен је последњи цар Астешког царства, Монтесума II Ксокојоцин.

1859. године – Преко конопца разапетог над Нијагариним водопадима, Чарлс Блондин је пред 25.000 гледалаца прешао из САД у Канаду.

1876. године – Србија и Црна Гора, у савезништву с Русијом, објавиле су рат Турској.

1893. године – Рођен је лидер немачких комуниста Валтер Улбрихт. Емигрирао је 1933. године у Москву, где је остао до завршетака Другог светског рата. Године 1950. је постао први секретар Јединствене радничке партије Немачке Демократске Републике, а од 1960. је био председник Државног већа.

1893. године – Рођен је британски политичар и друштвени теоретичар Харолд Лески. Као утицајни члан Лабуристичке странке залагао се за економске и социјалне реформе, чиме је допринео победи лабуриста на изборима 1945. године.

1908. године – Над источним Сибиром се догодила до данас неразјашњена експлозија, вероватно метеора или другог небеског тела, од које се осетило подрхтавање тла све до централне Европе.

1913. године – Наредбом бугарског цара Фердинанда извршен је препад на српску и грчку војску у Македонији. Уследила је битка на Брегалници којом је почео Други балкански рат у који је 10. јула ушла и Румунија запосевши северну Бугарску. Рат је завршен миром у Букурешту 10. августа исте године.

1930. године – Велика Британија је признала независност Ирака, који је на међународној конференцији у Сан Рему 1920. године проглашен за британско мандатно подручје.

1934. године – Уз подршку војних кругова, вођа нациста Адолф Хитлер је, под оптужбом да су припремали заверу, наредио је ликвидацију стотина својих блиских сарадника (“Ноћ дугих ножева”), међу којима и Ернста Рема и Грегора Штрасера.

1936. године – Етиопски цар Хаиле Селасије I упутио је, у седишту Лиге народа (претеча УН), апел за помоћ поводом инвазије Италије на Етиопију. Лига народа одредила је санкције против Италије, али оне нису поштоване.

1938. године – Умро је писац, позоришни критичар и дипломата Милан Ракић. Био је члан Српске краљевске академије и председник српског ПЕН клуба. Његове песме убрајају се у најбоље у српској лирици 20. века. Најпознатија дела: “Долап”, “Јефимија”, “На Газиместану”.

1943. године – Америчке трупе искрцале су се у Другом светском рату на острво Њу Џорџија (Соломонска острва). Током операције оборен је 121 јапански авион.

1948. године – Југословенска штампа објавила је Резолуцију Информационог бироа комунистичких и радничких партија (Информбиро) о стању у Комунистичкој партији Југославије и одговор Централног комитета КПЈ којим се одбацују оптужбе изнете у Резолуцији. Уследило је хапшење и затварање чланова КПЈ који су се определи за ставове Информбироа који је био под утицајхем совјетског вође Стаљина.

1950. године – Амерички председник Хари Труман издао је наређење америчким трупама стационираним у Јапану да помогну Републици Кореји да одбије напад Северне Кореје.

1960. године – Република Конго прогласила је независност од Белгије. За првог председника изабран је Џозеф Касавубу, а за премијера Патрис Лумумба.

1963. године – Кардинал Ђовани Батиста Монтини устоличен је као папа Павле VI, чији је понтификат обележен спровођењем идеје о помирењу са осталим хришћанским црквама.

1971. године – Три совјетска астронаута погинула су приликом приземљења совјетског васионског брода “Сојуз II”, који је у орбити око Земље провео рекордних 570 часова и 22 минута.

1974. године – Током молитве у цркви убијена је Алберта Кинг, шест година након убиства њеног сина Мартина Лутера Кинга, лидера америчких Црнаца у борби за равноправност и добитника Нобелове награде за мир 1964. године.

1974. године – Руски балетски играч Михаил Баришњиков напустио је, током турнеје у Канади, ансамбл балета Бољшој театра и остао да живи на Западу.

1989. године – Судански генерал Омар Хасан ал-Башир оборио је у државном удару владу Садека ал-Махдија.

1995. године – Бошњачка влада у Сарајеву прекинула је све контакте са специјалним изаслаником УН Јасушијем Акашијем, оптуживши га за попустљив став према босанским Србима.

1996. године – Под снажним притиском међународне заједнице и председника Србије Слободана Милошевића, председник Републике Српске Радован Караџић пренео је председничка овлашћења на потпредседницу РС Биљану Плавшић.

1997. године – Кина је званично преузела контролу над Хонг Конгом након 156 година британске колонијалне управе.

1999. године – Шкотска је после скоро 300 година поново добила свој парламент.

2001. године – Група хулигана и политичких екстремиста претукла је на Тргу Републике у Београду неколико хомосексуалаца и лезбијки и тиме спречила одржавање прве “Геј параде” у Србији.

2001. године – Глумица Тијана Кондић добила је на филмском фестивалу у Пули, у Хрватској Златну арену за најбољу женску улогу за филм “Наташа”. То је било прво учешће филма из СР Југославије на овом фестивалу од распада бивше СФРЈ.

2001. године – Белгијски премијер Гај Верхофштад посетио је Конго. То је била прва посета неког белгијског званичника тој афричкој земљи, након Хладног рата и 20-огодишњег прекида односа.

2001. године – Умро је Чет Аткинс, легендарни кантри гитариста и предводник “Нешвилског звука”, акустичне музике с призвуком попа.

2004. године – Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини, Педи Ешдаун сменио је предедника Скупштине Републике Српске (РС), Драгана Калинића и забранио му јавни и политички рад. Са дужности у РС смењено је још 60 особа, због несарадње с Трибуналом у Хагу.

2005. године – Амерички председник Џорџ Буш потписао је указ о додељивању трговинских преференцијала Србији и Црној Гори, чиме је укинут и последњи део пакета санција уведених СР Југославији 1992. године.

2008. године – Ирак је отворио огромна нафтна поља страним фирмама, чиме је утрт пут великим инвестицијама мултинационалних компанија које готово 40 година нису имале приступ ирачким налазиштима нафте.