ЗА СЕДМОДНЕВНО КУПАЊЕ У НЕУМУ ПОТРЕБНО РАДИТИ ДВА МЈЕСЕЦА :: Semberija INFO ::

 

ЗА СЕДМОДНЕВНО КУПАЊЕ У НЕУМУ ПОТРЕБНО РАДИТИ ДВА МЈЕСЕЦА


Уколико се четворочлана породица одлучи да ове године љетује у једином БиХ граду на мору, треба да издвоји између 900 и 3.000 КМ и то само за смјештај и путне трошкове, а све у зависности од тога да ли жели одсјести у луксузнијим хотелима или у приватном смјештају.

На горе наведену цијену потребно је додати цијене хране, а у зависности од тога да ли ће се хранити у ресторанима или ће свратити у продавницу по намирнице, биће неопходно да потроше још коју стотину КМ.

Према томе, да би отишли на неко пристојно љетовање, потребно је да издвоје барем двије просјечне плате у Српској, чији износ је тренутно 1.105 КМ.

Наиме, туристима који долазе из Бањалуке или околних мјеста, а узевши у обзир стални раст цијена горива те да је удаљеност око 300 и више километара, само за путне трошкове, односно док плате гориво у оба смјера, потребно је у просјеку око 150 КМ, и то у случају да не иду ауто-путем и преко Хрватске, већ преко дионице пута Столац - Неум.

У супротном, додатно се наплаћује путарина, која на једној дионици пута Сарајево - Мостар кошта 2,5 КМ, док вожња ауто-путем Бањалука - Добој износи седам КМ, а иста цијена је и на дионици Зеница - Сарајево.

Понуде које се могу пронаћи на Боокингу, а уколико грађани желе одсјести у хотелима са четири звјездице, за ноћење са доручком износе од 180 до 240 КМ по особи. С тим у вези, ако би се четворочлана породица одлучила за ту опцију, седмодневни боравак би их, судећи према доступним информацијама, коштао око 3.000 КМ, и то без такси.

Ипак, понуда је разноврсна те постоје и оне јефтиније и примамљивије понуде, па тако цијена апартмана у једној вили, барем у првој половини јула, износи око 750 КМ за двије одрасле особе и два дјетета.

Осим тога, могу се пронаћи и тзв. ласт минуте понуде, у којима двије одрасле особе и два дјетета смјештај могу пронаћи и за 678 КМ.

Како нам је потврдила једна Бањалучанка која тренутно борави у Неуму, цијена смјештаја у њеном хотелу кошта 100 евра за ноћење са доручком, док њен пријатељ у другом хотелу једно ноћење плаћа 100 КМ.

У ресторанима, прича она, ручак кошта око 20 КМ, што, како каже, и није много с обзиром на то да су цијене порасле.
Са друге стране, цијене пића су ипак нешто више, те је тако за једно точено пиво потребно издвојити и по шест-седам КМ.

Она се одлучила да, умјесто преко Хрватске, овај пут иде дионицом Столац - Неум, која још није у потпуности завршена, али се очекује да ће ускоро бити пуштена у функцију.

"Неких пола сата смо се возили лошим дијелом дионице, али остатак пута је заиста добар, што увелико помаже путницима да брже стигну до јединог босанскохерцеговачког града који има излаз на море", казала је ова Бањалучанка.

Ускоро отварање пута Столац - Неум

Туристичка сезона у Неуму већ се захуктава, а посјетиоци ће ускоро моћи да путују на одмор новим путем Столац - Неум, без чекања на границама и без гужви.

Изградња и пуштање у промет ове дионице позитивно ће утицати на туристе, али и мјештане ових општина, који ће сада лакше путовати.

Како преносе медији, свечано отварање очекује се крајем овог или почетком идућег мјесеца.

(Независне)