Догодило се на данашњи датум -19. јун :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум -19. јун


1566 - Рођен је краљ Џејмс I Стјуарт који је као Џејмс VI наследио шкотску круну 1567. после абдикације своје мајке, Марије Стјуарт. После смрти енглеске краљице Елизабете 1603. постао је краљ Енглеске и тако под својом власшћу сјединио круне Енглеске, Ирске и Шкотске.

1623 - Рођен је француски математичар, физичар и филозоф Блез Паскал. Конструисао је један од првих калкулатора и значајно допринео развоју математичких теорија, посебно теорије вероватноће.

1846 - Прва бејзбол утакмица по успостављеним правилима одиграна је у Њу Џерсију.

1862 - Амерички Конгрес је забранио ропство на територији САД.

1867 - Републиканци, следбеници Пабла Хуареса (Јуарез) погубили су Максимилијана I Хабсбурга (Маxимилиан) кога је Луј Наполеон III прогласио 1864. за цара Мексика.

1885 - У Њујорк је стигла Статуа слободе, поклон Француске.

1885 - Рођен је српски композитор и диригент Стеван Христић, члан Српске академије наука и уметности, један од оснивача Музичке академије у Београду, шеф Београдске филхармоније, директор Опере у Београду и први председник Савеза композитора Југославије ("Охридска легенда", "Врањанска свита", "Рапсодија").

1886 - Рођен је српски сликар Јован Бијелић, члан Српске академије наука, један од најзначајнијих југословенских ликовних стваралаца између два светска рата ("Портрет девојке", "Купачица", "Двориште", "Женски акт", "Сарајево", "Портрет старице").

1897 - Умро је енглески капетан Чарлс Канингем Бојкот, којем су 1880. закупци имања којим је управљао одбили сарадњу. Такав вид отпора касније је назван према његовом презимену бојкот.

1906 - Рођен је британски физиолог и биохемичар руског порекла Ернст Борис Чејн. Са Александром Флемингом и Хауардом Волтером Флоријем 1945. је поделио Нобелову награду за медицину за откриће пеницилина.

1908 - Доласком брода "Касато Мару" у луку Сантос са 168 јапанских породица, почело је досељавање Јапанаца у Бразил.

1937 - Умро је шкотски писац Џејмс Метју Бери, аутор прича о Петру Пану.

1944 - Америчке снаге су у Другом светском рату заузеле острво Сајпан у Пацифику на којем су Јапанци имали једну од највећих војно-поморских база.

1947 - Рођен је индијски писац Салман Ружди кога је ирански верски вођа ајатолах Хомеини осудио на смрт 1989. због увреде ислама у књизи "Сатански стихови". Ружди је од тада до 2000. када се сели у Њујорк, живео у Великој Британији под заштитом Скотланд Јарда.

1953 - Џулијус и Етел Розенберг, осуђени за шпијунажу у корист СССР-а, погубљени су на електричној столици у америчком затвору Синг-Синг.

1961 - Кувајт, који је био под протекторатом Велике Британије од 1899, стекао је пуну независност.

1961 - Откривањем натписа са именом Понтија Пилата на ископини римског храма у Цезарији (Израел), први пут је нађен доказ да је он постојао.

1965 - Генерал Хуари Бумедијен збацио је војним ударом са власти председника Алжира Ахмеда Бен Белу.

1970 - Совјетски васионски брод "Сојуз-9" постигао је нови рекорд у дужини боравка у космосу од 17 дана, 16 часова и 59 минута.

1975 - Генерални секретар УН Курт Валдхајм отворио је у Мексико Ситију прву светску конференцију о положају жене.

1987 - У експлозији у гаражи робне куће у Барселони погинуло је 12 и рањено више од 30 људи. Одговорност је преузела баскијска сепаратистичка организација ЕТА.

1988 - У индијском граду Курукшетра погинуло је 15, а рањено 25 људи у експлозији бомбе коју су поставили Сики екстремисти.

1993 - Умро је енглески писац Вилијам Голдинг, добитник Нобелове награде за књижевност 1983. ("Обреди пловидбе" "Господар мува", "Слободан пад").

1995 - Чеченски побуњеници ослободили су 1.500 талаца, које су држали шест дана, и напустили болницу у граду Буђеновск на југу Русије, након што је са руским властима договорен прекид ватре и наставак мировних преговора о Чеченији.

1999 - У Приштини, на згради команде Приштинског корпуса Војске Југославије, подигнута је застава УН, пошто се Војска Југославије повукла, а мировне снаге УН (Кфор) преузеле контролу над српском покрајином Косово.

2000 - Британски цариници открили су у луци Довер у камиону хладњачи 58 тела Кинеза, илегалних емиграната.

2003 - Турски парламент је усвојио пакет реформи људских права, последњи у низу закона који би требало да побољшају шансе Турске за улазак у Европску Унију.

2004 - Саудијска Арабија је саопштила да је у сукобу безбедносних снага и терориста убијен Абдулазиз ал-Мокрин (Могрин) кога су сматрали вођом ал-Каиде у тој земљи, и тројица његових помагача. До сукоба је дошло неколико сати пошто су терористи на свој Интернет сајт поставили фотографију одсечене главе киднапованог америчког инжењера Пола М. Џонсона Јуниора.

2006 - Епископална црква у САД изабрала је на чело цркве, по први пут у историји Англиканске цркве, жену-бискупа, Кетрин Џефертс Скори.

2007 - Канадска чартер авио-компанија "Скајсервис ерлајнз" обавила је лет из Торонта до Београда након 15 година прекида директног авионског саобраћаја између Србије и Канаде.

2013 - Умро је ђула Хорн, бивши мађарски социјалистички премијер, познат као један од комунистичких вођа коју су срушили "гвоздену завесу" у лето 1989. године.

2014 - Шпански краљ Хуан Карлос Први се одрекао престола у корист свог сина принца Фелипеа. Хуан Карлос је на трону био 39 година, а на престо је дошао након смрти диктатора Франциска Франка, новембра 1975.

2017 - Француски премијер Едуард Филип добио је други пут мандат да формира владу након парламентарних избора у тој земљи.

2021 - На председницким изборима у Ирану убедљиво је победио Ебрахим Раиси. Амнести интернешенел је затражила покретање истраге против Раисиа због "злочина против човечности" оптужујући га да је био члан комисије која је отимала и без одлуке суда погубила хиљаде политичких неистомишљеника 1988. године.


Б92