Догодило се на данашњи датум - 31. мај :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум - 31. мај



1594 - Умро је италијански сликар Дјакопо Тинторето, један од највећих мајстора 16. века, чувен по вештини постизања изузетних светлосних ефеката бојом ("Тајна вечера", "Последњи суд") .

1740 - Умро је пруски краљ Фридрих Вилхелм Први. Дипломатским и ратним подухватима значајно је проширио и ојачао земљу. Наследио га је син Фридрих Други Велики. 1793 - Хапшењем жирондинаца у Француској је почела владавина јакобинског терора.

1809 - На брду Чегар код Ниша у Првом српском устанку погинуо је српски војвода Стеван Синђелић. Да би зауставио Турке који су продрли у српско утврђење, он је запалио складиште муниције и изазаво експлозију у којој су погинули српски и турски војници. Турци су главе српских устаника уградили у Ћеле-кулу.

1809 - Умро је аустријски композитор Јозеф Хајдн. Написао је више од 100 симфонија, више гудачких квартета, клавирских соната, а према његовом "Царском квартету" настала је химна Аустрије ("Симфонија растанка", "Оксфордска симфонија", ораторији "Стварање света", "Годишња доба").

1819 - Рођен је амерички писац Волт Волтер Витмен, један од најзначајнији песника америчке књижевности, чија је збирка песама "Влати траве" имала пресудан утицај на модерно песништво. Несхваћен од савременика у својој земљи, прво признање добио је од енглеских "прерафаелиста" и покрета за "слободан стих" (верс либре) у француској поезији.

1859 - Почео је да ради велики сат (Биг Бен) на кули британског парламента у Лондону.

1902 - Миром у Веренигингу завршен је британско-бурски рат у којем су погинула 5.774 Британца и најмање 4.000 Бура.

1910 - Уједињењем британских колонија Натал, Трансвал и Рт Добре Наде, основана је Јужноафричка унија са статусом британског доминиона.

1924 - Кина је признала СССР.

1930 - Рођен је амерички филмски глумац, режисер и продуцент Клинт Иствуд. Каријеру је почео улогама у италијанским "шпагети-вестернима" Серђа Леонеа (Сергио), да би потом постао звезда Холивуда и успешан режисер ("За шаку долара", "Прљави Хари").

1931 - У Бахреину је пронађена нафта - прво налазиште петролеја у некој арапској земљи.

1938 - Први пут је приказан филм на телевизији. Био је то филм "Повратак Скарлет Пимпернел" који је приказала америчка телевизијска кућа НБЦ.

1939 - Данска је с Немачком потписала пакт о ненападању. У априлу наредне године немачке трупе окупирале су Данску.

1961 - Јужна Африка је прогласила републику с председником Чарлсом Робертсом Свартом на челу и напустила Британски комонвелт.

1962 - У Израелу је обешен немачки ратни злочинац Адолф Ајхман, шеф Гестапоа, након што је суд утврдио да је крив за смрт неколико милиона Јевреја у Другом светском рату.

1970 - У земљотресу јачине 7,9 Рихтерове скале у Перуу погинуло је више од 70.000, а 600.000 људи остало је без домова. Потпуно су разорени градови Јунгај, Хуарес и Чимботе.

1991 - У Лисабону је потписан мировни споразум о Анголи, којим је после готово 16 година окончан грађански рат.

1992 - У организацији Центра за антиратну акцију одржане су у Београду демонстрације више десетина хиљада грађана који су ношењем црног флора дугог 1.300 метара изразили своје саучешће са жртвама рата у Босни и Херцеговини.

1996 - Босански Хрват Дражен Ердемовић признао је пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу да је учествовао у масовним погубљењима Муслимана у Сребреници. То је било прво признање кривице пред Хашким трибуналом.

1997 - Украјина и Русија потписале су споразум о стратешком партнерству.

2000 - У Софији је умро бивши председник Бугарске Петар Младенов. Био је високи функционер за време комунистичког режима Тодора Живкова, а крајем 1980-тих постао је лидер реформистичких снага које су под утицајем Горбачовљеве "перестројке" срушиле власт комуниста у Бугарској.

2001 - Агент ФБИ, ветеран Роберт Хансен, оптужен за шпијунажу, изјавио је да није крив. Америчка влада оптужила је Хансена да је 15 година преносио строго поверљиве информације Москви за суму од 1.400.000 долара и одређену количину дијаманата.

2003 - У граду Марфију у северној Каролини ухапшен је Ерик Роберт Рудолф осумњичен за постављање бомби на клиници за абортусе, у ноћном клубу за хомосексуалце, као и у Атланти, током Олимпијаде 1996. године.

2003 - Слетањем на аеродром Шарл де Гол у Паризу, суперсонични авион "Конкорд" француске компаније Ер Франс обавио је свој последњи лет. Четири таква авиона биће изложена у музејима у Француској, а пети на том париском аеродрому.

2005 - "Вашингтон поуст" је потврдио да је бивши заменик директора ФБИ Марк Ферлт био поверљиви извор који је тим новинама доставио информације које су довеле до афере Вотергејт и оставке председника САД Ричарда Никсона 1974. године.

2012 - У Египту је, после 30 година, укинуто ванредно стање.

2015 – Преко 2,200 људи умрло је у Индији услед вишенедељног топлотног таласа који је погодио савезне државе Андра Прадеш и Телангана.

2016 - Више од 45 милиона људи широм света ради принудно, скоро свака трећа жртва тог ропства је дете, а више од половине су жене и девојчице, према истраживању Фондације Иди слободно.


​Б92