Догодило се на данашњи датум - 1. мај :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум - 1. мај


1707. Ступио на снагу Закон о Унији којом су се краљевине Шкотска и Енглеска ујединиле у Велику Британију.

1819. У Француској уведена слобода штампе.

1858. Црногорци на Грахову потукли знатно јаче турске трупе. Послије те побједе 1860. је, уз подршку Француске, међународна комисија одредила границе између Отоманског царства и Црне Горе, којој су припојени Грахово, Рудине, Никшићка жупа и Горњи Васојевићи, чиме је она фактички призната као суверена држава.

1873. Шкотски љекар, мисионар и истраживач Африке Дејвид Ливингстон, који је открио Викторијине водопаде, пронађен је мртав у мјесту Читамбо у садашњој Замбији.

1886. У Чикагу 40.000 радника ступило у штрајк, захтијевајући боље услове рада, изражене у пароли три осмице - по осам сати рада, одмора и културног уздизања. У сукобу с полицијом убијено је шест и рањено око 50 радника. Од 1889. овај дан се слави као Међународни празник рада.

1904. Умро чешки композитор Антоњин Дворжак.

1925. Кипар проглашен британском колонијом. Велика Британија је окупирала то медитеранско острво одлуком Берлинског конгреса 1878. године.

1939. Рођена је америчка ауторица и фолк пјевачица Џуди Колинс, позната по невјероватној чистоћи сопрана, еклектичном укусу свог музичког изричаја и социјалном активизму, добитница Гремија за најбољу фолк изведбу, а била је и номинирана за Оскара.

1945. Јединице Четврте армије Народноослободилачке војске Југославије су у Другом свјетском рату избиле на ријеку Сочу и заузеле Трст, Горицу и Тржич.

1947. У Босанској Крупи рођен је босанскохерцеговачки књижевник и глумац Енес Кишевић.

1960. На територији Совјетског Савеза оборен је амерички шпијунски авион “У-2”. Пилот Френсис Пауерс, који се спасао искакањем, заробљен је и у фебруару 1962. размијењен за једног совјетског шпијуна.

1978. Јапански истраживач Наоми Јемура постао је први човјек који је сам стигао на Сјеверни пол, прешавши 950 километара на санкама с псећом запрегом.

1982. У Пољској 50.000 присталица Солидарности демонстрирало против војне власти. Ратно стање у земљи уведено је 13. децембра 1981. године када је генерал Војћех Јарузелски суспендовао цивилне власти.

1993. У атентату у Коломбу током првомајске прославе убијен предсједник Шри Ланке Ранасиње Премадасу.

1995. Артиљеријским нападом на Пакрац почела офанзива хрватских снага на западну Славонију под називом Бљесак. Неколико дана касније, хрватске снаге ослободиле су цијело подручје, а десетине хиљада хрватских Срба избјегле су у БиХ и Србију.

1997. Лабуристичка партија Тонија Блера побиједила на парламентарним изборима у Великој Британији након 18 година владавине конзервативаца.

2001. Македонци у Битољу спалили и каменовали око 40 кућа, фирми и продавница чији су власници Албанци у знак одмазде због погибије осам припадника македонских снага безбједности у нападу албанских терориста код тетовског села Војце.

2003. У земљотресу у Турској погинуло 176 особа, међу којима и 25 ђака током спавања у интернату који се срушио.

2003. Амерички предсједник објавио крај рата у Ираку, али оружје за масовно уништење, које је наведено као формални разлог за напад америчко-британске коалиције, никада није пронађено.

2004. У Бриселу су подигнуте заставе десет нових држава чланица Европске уније, чиме се број земаља које чине ту интеграцију попео са 250 на 450 милиона становника. Пуноправне чланице ЕУ званично су постале: Мађарска, Пољска, Чешка, Словачка, Словенија, Кипар, Малта, Естонија, Летонија и Литванија. То је највеће проширење ЕУ од оснивања 1957. године.

2011. У НАТО бомбардовању куће либијског вође Муамера Гадафија који том приликом није повријеђен, погинули су његов најмлађи син Саиф ал-Араб и његово троје дјеце.

2011. Поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт XVI је на тргу Светог Петра у Риму пред више од милион људи прогласио за блаженог свог претходника Јована Павла Другог.

2017. Палестински исламски покрет Хамас промијенио је свој програм, прихвативши да држава Палестина буде ограничена на границе из 1967. године и инсистирајући на политичком, нерелигиозном карактеру свог сукоба с Израелом.

​Ослобођење