БИХ ПОНОВО ПРИВЛАЧИ ТУРИСТЕ ИЗ АРАПСКИХ ЗЕМАЉА :: Semberija INFO ::

 

БИХ ПОНОВО ПРИВЛАЧИ ТУРИСТЕ ИЗ АРАПСКИХ ЗЕМАЉА


Foto
ДУБАИ - УСАИД Пројект развоја одрживог туризма у БиХ (Туризам) и Привредна комора Федерације БиХ, у сурадњи с Флyдубаијем и Флyнасом, те у партнерству са Туристичком заједницом Кантона Сарајево (Висит Сарајево), организирали су протеклих неколико дана роадсхоw у Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији.

Овај први Б2Б роадсхоw у двије земље на тржишту Заљева има за циљ развој и раст продајне мреже Босне и Херцеговине на тим тржиштима путем изравног пословања (Б2Б) с туристичким операторима и путничким агенцијама са сједиштем у УАЕ и Саудијској Арабији. Роадсхоw је обухватио ​​презентације Босне и Херцеговине као атрактивне и привлачне дестинације.

Путници из овог дијела свијета, сматрају се међу највећим потрошачима с продуженим боравком и високим процентом поновног посјета туристичким одредиштима. До сада, УАЕ и Саудијска Арабија били су међу десет главних тржишта за бх. туризам. У 2019. години у БиХ је дошло укупно 98.000 посјетитеља из ове двије земље, с просјечним трајањем боравка од три ноћи. У 2021. доласци из УАЕ и Саудијске Арабије чинили су 8,5% укупних долазака туриста у БиХ, а држављани УАЕ су други најбројнији посјетитељи с 49.000 долазака, што је повећање од 53% у односу на 2019. годину. Такођер, бх. дијаспора у УАЕ и Саудијској Арабији огроман је неискориштени потенцијал за БиХ.  

Како се глобална одредишта поново отварају, конкуренција за ово уносно тржиште ће се повећати. Туристичка индустрија БиХ треба проактивно развијати стратегије и тактике за одржавање и раст потражње у наредним годинама. Развијање канала изравне продаје и ширење продаје мреже путем роадсхоwа, попут овог у заљевским земљама кључни су за постизање овог циља.

(Независне)