НАУЧНИЦИ РАЗБИЛИ МИТ О УТИЦАЈУ МЕСА НА ЗДРАВЉЕ – ЕВО КАКО ЗАПРАВО УТИЧЕ НА ОРГАНИЗАМ :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИЦИ РАЗБИЛИ МИТ О УТИЦАЈУ МЕСА НА ЗДРАВЉЕ – ЕВО КАКО ЗАПРАВО УТИЧЕ НА ОРГАНИЗАМ


Све су популарније теорије о штетности меса, а студије су откриле како заправо ова намирница утиче на здравље.

Аустралијски научници проучавали су везу између конзумирања меса и дужине животног вијека. Анализа је спроведена на основу података из 175 земаља из цијелог свијета. Истраживачи су закључили да што више меса људи једу, то је нижа стопа смртности новорођенчади и дужи животни век.

Чланак је објављен у"Интернатионал Јоурнал оф Генерал Медицине" (Међународном журналу опште медицине), а истиче се да је неопходно разбити митове који прате конзумацију меса и стављају га на "црну листу" непожељних и нездравих намирница. Вегетаријанство не може да надокнади недостатак витамина и корисних елемената у траговима, а што је посљедица избацивања животињских протеина из исхране. Аутор студије, професор Мејси Хенеберг сматра да се људско тијело одавно прилагодило месу, а које првобитно није постојало у исхрани наших предака.

"Месо малих и великих животиња је нашим прецима давало довољно неопходне енергије и снаге, што је подстакло подстакло појаву генетских, физиолошких, морфолошких промјена које су довеле до апсорпције меса у људском тијелу, а савремени људи су наслиједили те адаптивне промјене."

Како месо утиче на организам?

"Претјеран унос меса може да изазове метаболичке поремећаје као што су хиперурикемија (повишена концентрација мокраћне киселине у крви), а која повећава ризик од стварања камена", каже ендокринолог и нутрициониста Алексеј Калинчев.

Црвено прерађено месо налази се на листи могућих карциногена Међународне агенције за истраживање рака.

Научници су уочили везу између ових намирница и различитих врста малигнитета - посебно колоректалног карцинома. Конзумација меса треба да одговара узрасту (месо мора да буде присутно у исхрани дјеце, адолесцената и младих), полу (мушкарцима је потребно више него женама), степену физичке активности (особама које се баве "тешким" физичким пословима је неопходна ова намирнице), па чак и годишњем добу (што је напољу хладније, храна треба да буде јача).

Кад је ријеч о дуговјечности, велика потрошња ове намирнице се обично повезује са бољим стандардом. Посљедично , боља финасијска ситуација је у вези са бољом здравственом његом, па тако је закључак да конзумација меса није узрок дугог живота, већ посљедица високих прихода који томе доприносе.

(МОНДО)