У ДУБАИЈУ СЕ НЕ ГЛЕДА ЦИЈЕНА КАД СЕ ТОЧИ ГОРИВО :: Semberija INFO ::

 

У ДУБАИЈУ СЕ НЕ ГЛЕДА ЦИЈЕНА КАД СЕ ТОЧИ ГОРИВО


Foto
У времену оштре енергетске кризе у свијету и великом скоку цијене нафтних деривата, грађани Уједињених Арапских Емиратима, једног од највећих свјетских произвођача нафте и најразвијеније земље Персијског залива, имају привилегију да не брину о цијени горива, која у Дубаију по литру износи нешто више од 70 динара (1,1 КМ).

На једној пумпи у Дубаију, на траси најатрактивнијег ауто-пута Шеика Заједа, возачи признају да ни не прате цијене горива, већ само допуњавају своје резервоаре.

Житељи Дубаија имају висок животни стандард, тако да и не чуди њихова незаинтересованост за, како кажу, мале осцилације у цијени.

У Дубаију се аутомобили углавном возе на бензин, који се продаје у двије варијанте - специјал (95 октана) и супер (98 октана), који износе око 2,8 дирхама, док је цијена дизела по литру скоро три дирхама. Иначе, за један долар се у мјењачницама, с урачунатом провизијом, добија око 3,5 дирхама и око четири за један евро. 

Један становник Дубаија каже за репортерску екипу Тањуга да када стане на пумпу и не гледа у цијену, већ само напуни резервоар до краја.

"Стандардна је цијена и за мој ауто је пун резервоар око 80 дирхама, што ми одговара, тако да и не провјеравам колико кошта", рекао је он и додао да, ипак, цијена у посљедњем периоду иде мало према горе, као што се благо повећавају и остале цијене.

Други возач такође каже да су промјене мале и да за њега то не представља никакву разлику, али да примјећује да се цијена, ипак, мало повећава.
"Гориво је јефтино и могу да га приуштим сваки дан", додао је он.

Саговорник чији аутомобил користи бензин и који каже да вози сваки дан признаје да ни не зна која је тачно била цијена, иако је управо наточио гориво.

Дубаи је постао најмодернији град, глобални трговински и пословни центар, иако на својој територији има десетоструко мању производњу нафте од сусједног Абу Дабија, док преосталих пет емирата готово да немају нафту.

УАЕ производе у просјеку три милиона барела нафте и деривата дневно и имају резерве нафте од 100 милијарди барела.

Тако се отприлике 30 одсто БДП-а земље директно заснива на производњи нафте и гаса, која доприноси скоро 13 одсто вриједности њеног укупног извоза.

Резерве нафте у Емиратима су, према неким процјенама, шесте по величини у свијету, а по резервама природног гаса УАЕ су на седмом мјесту.

Просјечна плата у Дубаију је, према ранијим подацима, премашила 2.500 евра, а његови житељи кажу да све зависи од професије и да је сада можда и виша, пошто ту ради велики број странаца који су веома добро плаћени. Због тога се у Дубаију возе модерни и "бијесни" аутомобили и ријетко ко користи јавни градски превоз, углавном јефтина радна снага, прије свега из Индије, Филипина и других азијских земаља.

Такси је прилично повољан вид превоза, са стартном цијеном од пет дирхама.

На примјер, раздаљина у градском језгру Дубајиа од тридесетак километара кошта око 15 евра, у зависности од гужве.

Цијене метроа су још повољније, а с метро картом на којој, на примјер, има 50 дирхама, може се обавити 10 вожњи.  

(Танјуг)