ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 30. ЈАНУАР :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 30. ЈАНУАР


Foto
1648 - Потписивањем уговора у Минстеру окочан је осмогодишњи рат Шпаније и Уједињених Провинција Низоземске (Холандија). Шпанија је у октобру исте године принуђена да призна независност Холандије, што је омогућило убрзани економски и културни процват нове државе.

1649 - У Лондону је због издаје погубљен енглески краљ Чарлс И (Цхарлес), након што су поражене његове снаге у грађанском рату с републиканским снагама Оливера Кромвела (Цромwелл). Његово погубљење изазвало је огорчење и бес на европским дворовима, а у Холандији и Шпанији су побијени дипломатски представници Кромвелове државе. Монархија је у Енглеској обновљена 1660.

1835 - Председник САД Ендрју Џексон (Андреw Јацксон) преживео је атентат. То је био први атентат извршен на шефа државе у америчкој историји.

1882 - Рођен је Френклин Делано Рузвелт (Франклин, Роосевелт), који је од 1932. до смрти 1945. четири пута биран за председника САД што је јединствен случај у америчкој историји. Политиком "Њу дила" успео је да извуче САД из велике економске кризе, успоставио је дипломатске односе са СССР (1935), а у Другом светском рату био је једна од најзначајнијих личности у антихитлеровској коалицији.

1933 - Председник Немачке фелдмаршал Паул фон Хинденбург је именовао Адолфа Хитлера за канцелара. Истог дана 1937. Хитлер је изјавио у Рајхстагу да Немачка повлачи свој потпис са Версајског мировног уговора.

1937 - Тринаест високих функционера Комунистичке партије СССР-а осуђено је на смрт због наводног уцешћа у завери Лава Троцког против врха државе.

1937 - Рођен је руски велемајстор Борис Васиљевич Спаски, светски шаховски првак од 1969. Титулу је изгубио у мечу с америчким велемајстором Бобијем Фишером (Фисцхер), који га је 1972. у Рејкјавику победио резултатом 12,5:8,5.

1943 - Британско ратно ваздухопловство је у Другом светском рату отпочело прво даноноћно бомбардовање Берлина.

1948 - У Њу Делхију је убијен Махатма Ганди (Гандхи), вођа покрета за независност Индије, пола године после стицања независности Индије. Убио га је Натурам Годсе (Натхурам), фанатик из секте "Хинду Махасабха" која се противила његовој политици помирења Хиндуса и муслимана.

1948 - Умро је амерички пилот и конструктор авиона Орвил Рајт (Орвилле Wригхт), пионир авијације, који је 1903. с братом Вилбуром (Wилбур) у авиону који су сами конструисали, извео први лет у историји ваздухопловства.
1964 - У СССР-у су први пут у историји космонаутике уз помоћ једне ракете лансирани сателити у разлиите орбите - "Електрон 1" и "Електрон 2".

1967 - Папа Павле ВИ се сусрео с председником Президијума Врховног совјета СССР Николајем Подгорним, првим шефом совјетске државе који је посетио Ватикан.

1968 - У Вијетнамском рату је почела једномесечна офанзива названа "Тет" (Нова година) под командом северновијетнамског генерала Во Нгујен Дјапа (Нгуyен Гиап), током које су северновијетнамске трупе и јужновијетнамски герилци напали Сајгон и више од сто других места у Јужном Вијетнаму.

1972 - Британски војници су у Лондондерију, у Северној Ирској убили 13 људи, учесника забрањеног марша за људска права католика. Тај сукоб назван је "Блоодy Сундаy" (Крвава недеља).
1972 - Пакистан је напустио Комонвелт у знак протеста због одлуке Велике Британије, Аустралије и Новог Зеланда да признају Бангладеш (бивши Источни Пакистан).

1992 - Аргентина је отворила досијеа нациста који су после Другог светског рата побегли у Јужну Америку.
1995 - У једном од најтежих напада током трогодишње побуне исламских екстремиста у Алжиру, у експлозији аутомобила-бомбе погинуло је најмање 20, а рањено око 60 људи.

2000 - Цијанид који се излио из румунског рудника Баја Маре у притоке реке Тисе, Лапош и Самош, а потом у Дунав, изазвао је еколошку катастрофу огромних размера. У речни слив испуштено је 120 тона цијанида и 20.000 тона талога који садржи тешке метале.

2000 - Поводом Дана холокауста више стотина неонациста демонстрирало је у Берлину и прошло кроз Бранденбуршку капију подсећајући на време када су нацисти у Немачкој били на власти.
2003 - У Скупштини СР Југославије (СРЈ) ратификован је Споразум о двојном држављанству СРЈ и Босне и Херцеговине (БиХ).

2005 - У Ираку су одржани први вишепартијски избори у последњих 50 година и први после свргавања Садама Хусеина.

2011 - Умро је британски композитор Џон Бари (Јохн Баррy) добитник пет Оскара за филмску музику, поред осталог у филмовима "Плес са вуковима" и "Моја Африка", а компоновао је музику и за 11 филмова о Џејмсу (Јамес) Бонду. Током каријере добио је четири Гремија и један Златни глобус.

2013 - На отварању изложбе "Берлин 1933, на путу ка диктатури" поводом 80-годишњице успона Хитлера на власт, немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је од Немаца да се увек боре за своје принципе и не западају у самозадовољство и истакла да је владавину нациста омогућило то што је "елита немачког друштва сарађивала с њима, а пре свега што је већина у Немачкој у најмању руку толерисала њихов успон".

2020 - Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је глобалну опасност због новог облика коронавируса који се шири ван Кине. Кина је пријавила 170 смртних случајева од новог вируса, а више земаља је пријавило инфекције код путника и ученика који су били у Вухану, централном кинеском граду у коме се нова врста коронавируса први пут појавила у децембру.

(Б92)