КОЈА ХРАНА МОЖЕ ДА ПРОУЗРОКУЈЕ МАСНУ ЈЕТРУ :: Semberija INFO ::

 

КОЈА ХРАНА МОЖЕ ДА ПРОУЗРОКУЈЕ МАСНУ ЈЕТРУ


Неалкохолна масна јетра је стање код ког се масноćа накупља у јетри и сматра се најчешћом хроничном болести јетре у одраслој популацији. Може да буде безопасна, али може и да ескалира и постане озбиљан здравствени ризик.
 
Храна и пиćа која конзумирате могу да имају значајну улогу у довођењу ваше јетре у опасности или могу да помогну да овај витални орган одржите здравим.
 
Нова истраживања откривају да је конзумирање црвеног меса повезано са повеćаним ризиком од развоја масне јетре.
 
У студији, објављеној у часопису Цлиницал Нутритион, истраживачи са Харвардске медицинске школе и Харвард Т.Х. школе јавног здравља Чан, погледала је податке од око 78.000 жена у периоду од двије деценије.
 
Открили су да су оне које су јеле једну порцију или мање црвеног меса недкељно имале значајно мањи ризик од масне јетре од оних које су јеле више, а оне које су јеле црвено месо сваки дан, или више пута дневно, имале су највеćи ризик.
 
Истраживачи су примијетили ове ефекте и за прерађено и за непрерађено месо.
 
Прерађена храна долази са читавим низом здравствених опасности, укључујуćи слабљење вашег имуног система и повеćање шансе за развој низа хроничних болести.
 
"Потребне су додатне студије да би се процијенила улога коју црвено месо и црвено прерађено месо имају када је у питању ова хронична болест јетре", прокоментарисала је студију Кристин Киркпатрик, регистровани дијететичар на Кливлендској клиници, у интервјуу за Еат Тхис Нот Тхат и додала:
 
"За почетак, једите више намирница биљног порекла, мање рафинисаних угљених хидрата, шеćера и прерађене хране и уживајте у црвеном месу на исти начин на који бисте уживали у колачиćима - као посластицама које се повремено узимају".
 
Вриједи извршити замјену гдје год можете. На крају крајева, са овом хроничном болешћу су под повеćаним ризиком од кардиоваскуларних болести, али и дијабетеса типа 2, између осталих здравствених проблема, према У.С. Националном институту за дијабетес, болести органа за варење и болести бубрега.
 
Масна јетра има неколико симптома, ако их уопште има, па ако сте забринути, вјероватно ćете морати да се обратите свом доктору ради даљег испитивања. Али неколико знакова на које би требало да обратите пажњу су умор и бол у горњем десном дијелу трбуха, у предјелу јетре.
 
Извор: Б92