ПРОТИВ МАМУРЛУКА :: Semberija INFO ::

 

ПРОТИВ МАМУРЛУКА


Иако не постоји савршени лијек за мамурлук, мајка природа нуди нам нека рјешења за ублажавање патњи након ноћи претјеривања, кажу стручњаци, а међу њима су ђумбир, уравнотежени доручак, сан и вода.
 
Ђумбир
Ђумбир се одавно користи у кинеској медицини као лијек против мучнина, а његову медицинску вриједност потврдило је 2016. године и научно истраживање. Шољица чаја од ђумбира, уз доручак, јефтин је начин да се постигне двоструки ефекат – надокнади се изгубљена течност и умири желудац. Нутриционисти савјетују да се у врућу воду ставе двије кашикице ђумбирова праха, пола сока од лимуна и двије кашикице меда, те причека пар минута прије конзумирања.

Уравнотежени доручак
Иако многима након ноћи с превише пића није до јела, стручњаци истичу да је доручак, након што је алкохол пореметио ниво шећера у крви, кључан ,,лагани’’ доручак без пржене и тешке хране, попут воћа и житарица. Банане и авокадо који садрже калијум добродошли су, јер губитак електролита прати прекомјерно конзумирање алкохола.

Екстракт артичоке
Тај недостатак стимулише производњу жучи и може ублажити осјећај надутости и друге пробавне сметње.

Вода
За то рјешење сигурно знате, но можемо се кладити да га се не придржавате. Чак и умјерено конзумирање алкохола води у дехидрацију што, пак, изазива главобољу, губитак енергије, немоћ. Након буђења треба одмах посегнути за чашом воде, а требало би попити чашу воде и прије  спавања.

Сан
За сан нема замјене, па пробајте одријемати, али немојте заборавити укључити будилник.