ЦВЈЕТА РАСКОШНО И ТОКОМ ЗИМЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦВЈЕТА РАСКОШНО И ТОКОМ ЗИМЕ


Овом цвијећу мраз и ниске темепратуре не могу ништа…

Хризантеме можете гајити током цијеле године, а омиљене су многима, јер цвјетају раскошно и током хладнијих мјесеци. Према народном вјеровању, ово цвијеће привлачи срећу и тјера негативну енергију, па је добро имати је у дворишту или на тераси.
 
У баштама у Европи прве жуте хризантеме посађене су у 17. вијеку.

Због карактеристичне боје цвијета ботаничар Карл фон Лине хризантему је назвао ,,златни цвијет”. Од тада до данас виђамо различите боје, облике и величине цвјетова. Хризантема ће цвјетати до касне јесени. Отпорна је, али јој је неопходна заштита од првих мразева.

Уколико сте у крају гдје су зиме благе, биљке можете оставити у земљи, уклонити јој прецвјетале цвјетове, орезати је и прекрити најлоном како бисте је заштитили од мраза.

Ако су у вашем крају зиме хладне и оштре, биљке пресадите у дрвене сандуке или жардињере, у нову свјежу земљу. Преко зиме нека стоје на хладном мјесту гдје је температура од 5 до 8 степени Ц, али гдје има свјетлости. Земљу одржавајте влажном.
 
Када се хризантема пробуди из зимског сна…

У прољеће, када се хризантема пробуди из зимског сна и прође опасност од касних прољећних мразева, потребно је орезати суве гранчице на 2 до 3 цм изнад земље.

Врло је важно урадити пинцирање. Овом операцијом, коју треба обавити у априлу или мају, скратићете врхове изникле биљке и обликовати је. Потом хризантеме заливати и прихрањивати.
 
Обавезна прихрана

Прихрана обезбјеђује производњу квалитетних хризантема, правилне лоптасте форме и лијепу, јасну боју цвјетова.
Хризантеми обавезно скидајте прецвјетале и суве цвјетове и током цијелог периода цвјетања и прихрањујте је течним ђубривом.