У ДОЛИНИ СМРТИ СРУШЕН ТЕМПЕРАТУРНИ РЕКОРД :: Semberija INFO ::

 

У ДОЛИНИ СМРТИ СРУШЕН ТЕМПЕРАТУРНИ РЕКОРД


У америчкој "Долини смрти" у савезној држави Калифорнији, једном од најтоплијих мјеста на Земљи, измјерена температура од невјероватних 54.4 степена.

Та температура је измјерена на локацији Фурнас Крик у петак 9. јула, а дан након тога, у суботу, измјерена је температура од 54,1 степен Целзијуса. Температура током ноћи у истом мјесту није пала испод 32 степена.

Мјерење од петка идентично је мјерењу од прошле године, али треба напоменути и да стручњаци још увијек нису потврдили ниједно од та два мјерења. Али, ако га заиста потврде, биће то највише температуре икад измјерене на Земљи.

Крис Отлер, метеоролог Националне метеоролошке службе у Лас Вегасу рекао је да стручна потврда рекордних температура може потрајати, некад и дуже од годину дана, а подсетио је и да температура од 54.4 степена измјерена прошле године још увијек пролази процес верификације.

Ове године подручје Канаде, сјеверозапада САД-а, сјеверне Европе и Сибира погодила је серија рекордних топлотних таласа. Њихова дуготрајност нагласила је опасан тренд изазван климатским променама изазваних људским дјеловањем, пише Гардијан.

Никос Крајстидис, британски научник, каже да се спроводе студије којима се покушава измјерити ниво утицаја људског дјеловања на климу, али додаје да више није питање постоји ли тај утицај већ колики је. Наводи и како би овакви екстремни временски догађаји били крајње невјероватни у свијету чији климатски систем није на "ивици".

"Иако се ради о фасцинантним бројкама, оне у научном смислу нису изненађујуће, него су у складу с предвиђањима о оном што ће се догађати у свијету који се загријава", рекао је Данијел Свејн, климатолог са Универзитета Калифорнија.