ЦЕГЕРИ УМЈЕСТО ПЛАСТИЧНИХ КЕСА :: Semberija INFO ::

 

ЦЕГЕРИ УМЈЕСТО ПЛАСТИЧНИХ КЕСА


Свјетски дан заштите животне средине (или околине) је дан који се обиљежава у цијелом свијету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН, јер је тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. Приједлог да се прославља 5. јуни је дала делегација тадашње Југославије и према неким изворима, ово је постао централни догађај Уједињених нација.
 
У свијету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговорни однос према окружењу. У поменуте активности се једнако укључује и владин и невладин сектор. При томе, сваке године за главно мјесто прославе се бира други град. Влада земље која је домаћин или град домаћин у сарадњи са УНЕП-ом одређују тему догађаја. Осим теме, бирају се и слоган и лого који ће бити фокус свих информативних материјала и промотивних активности у вези са овим даном. 

Поводом Свјетског дана заштите животне средине Форум жена и Савјет младих Градског одбора Партије демократског прогреса Бијељина данас организује акцију, са почетком у 10 часова. Испред улаза у Зелену пијацу, код сластичарне ,,Сан Марко'' дијелиће се платнени цегери и леци са порукама.

-Циљ акције је да скренемо пажњу на штетност употребе пластичних кеса и да истакнемо потребу за рециклирањем пластике како бисмо заштитили животни средину'', наглашено је из Информативне службе ГО ПДП Бијељина.