Које поврће је боље јести кувано, а које сирово :: Semberija INFO ::

 

Које поврће је боље јести кувано, а које сирово


Сирово поврће има различите храњиве материје од куваног и у неким случајевима они су бољи избор.

Генерално нема исправног или погрешног начина једења поврћа али неко поврће је здравије јести кувано, а друго не, а то вам може помоћи у оптимизацији количине витамина, минерала и антиоксиданса које тијело апсорбује.

Поврће је богато витаминима и минералима. Витамини у поврћу категоришу се као они топљиви у  мастима и топљиви у води. Витамини топљиви у мастима, који укључују витамине А, Д, Е и К, стабилнији су, док су витамини топљиви у води, као што су витамин Ц и Б осјетљивији на кување и тако се губе.

Зато се често препоручује неке врсте поврћа јести сирове како би максимизовали количину храњивих састојака из њих. Поврће је такође богато антиоксидансима, а они се у неком поврћу приликом кувања уништавају, а у некима постају биорасположиви. То значи да тијело боље апсорбује храњиве материје из њих. Начин кувања такође игра улогу у опстанку минерала и антиоксиданса.

Поврће које је здравије јести сирово

Поврће богато витамином Ц попут брокуле, шпината и зелене салате најбоље утиче на здравље када се једе сирово. Код њих кухање смањује удио витамина Ц. Кељ и грашак је здравије јести сиров.

Поврће богато антиоксидансима које је такођер здравије јести сирово су бијели лук, шпинат, коријен першуна и порилук, а од зачина зелени бибер у зрну.

Поврће које је боље јести кувано

Постоји поврће чији се антиоксиданси боље апсорбују у тијелу када се претходно скувају. Како би искористили све храњиве материје, скувајте мркву, шпароге, цвеклу и карфиол.

Кување има и позитиван учинак на бољу апсорпцију бета каротена у поврћу попут мркве, тиквица и бундеве.

Поврће кувајте пажљиво

Наравно, јести куано поврће је боље него да га уопште не једете. Ако сирово поврће није за вас или  једноставно радије једете кувано, максимално искористите храњиве материје. Кувајте их довољно да омекшају, али не предуго да постане кашасто, пише Live Strong.

Глас Српске