Откривене непознате бактерије на Међународној свемирској станици :: Semberija INFO ::

 

Откривене непознате бактерије на Међународној свемирској станици


На Међународној свемирској станици откривена су четири нова соја бактерија, од којих су три до сада потпуно непозната научницима.

Истраживачи из САД и Индије, заједно са агенцијом НАСА, изоловали су три од ова четири соја 2015. и 2016. године. Један је пронађен на горњој плочи ИСС-а, други у куполи (опсерваторијуму), а трећи на површини стола. Четврти сој је пронађен у старом филтеру који је враћен на Земљу 2011. године.

Сва четири соја припадају породици бактерија које се налазе у тлу и слаткој води, а које помажу при расту биљака и елиминацији биљних патогена. Астронаути већ годинама на свемирској станици узгајају мање количине хране, па није ни чудо што су тамо пронађени биљни микроби, пише Science Alert.

Непознати сој бактерија

Бактерије пронађене у филтеру припадају већ познатом соју Methylorubrum rhodesianum . Међутим, након секвенцирања преостала три соја утврђено је да сви припадају истој, претходно неидентификованој врсти. Ти сојеви су добили називе: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 и IIF4SW-B5.

Генетичар Свати Биџлани са Универзитета Јужна Калифорнија и његове колеге предложили су да се ова нова врста бактерије назове Methylobacterium ajmalii  према Аџмалу Кану, познатом индијском научнику.

"За узгој биљака на екстремним мјестима са минималним ресурсима нужна је изолација нових микроба који помажу при расту биљака у стресним условима", објаснили су генетичари Кастури Венкатесваран и Нитин Кумар Синг из ЈПЛ-а, института агенције НАСА, преноси портал Индекс.

Гени који подстичу раст биљака

С обзиром на то да већ знамо да ти микроби могу да преживе тешке услове на ИСС-у, научници су спровели генетску анализу над та четири соја како би идентификовали гене који би се могли користити за подсицање раста биљака.

Открили су да један од сојева,  IF7SW-B2T , има гене који су укључени у раст биљака. Међу њима је и онај који подстиче диобу ћелија у коријењу и изданцима.

Глас Српске / Агенције