ЉУДИ ЖЕЛЕ ДА ПУТУЈУ ВИШЕ НЕГО ИКАДА :: Semberija INFO ::

 

ЉУДИ ЖЕЛЕ ДА ПУТУЈУ ВИШЕ НЕГО ИКАДА


Да ли ћемо ове године отићи на море или било какав одмор, питање је које се поставља вјероватно на свакој тачки планете. Не само због тога што је прошла година била најгора у историји туризма и што је овај сектор, због рестрикција изазваних пандемијом, изгубио 1.300 милијарди долара, него што је ова здравствена криза потрајала, а и даље је неизвјесно шта ће нам донијети у будућности.

Према подацима Свјетске туристичке организације Уједињених нација, на туристичким дестинацијама широм свијета у прошлој години је било милијарду мање међународних долазака у односу на 2019. Да ли се уопште може очекивати враћање повјерења потрошача и да ли ће путовања изгледати онако како смо раније навикли. Најновија анкета панела стручњака ове организације показала је да су очекивања за ову туристичку годину помијешана. Готово половина испитаника, очекује боље изгледе за туризам у 2021. у односу на прошлу годину, 25 одсто да ће бити слично, а 30 одсто да ће бити још горе.

Међутим, људи желе да путују више него икада. То је показало и најновије истраживање највеће свјетске туристичке берзе „ИТБ Берлин” и „Статисте”, платформе која се бави истраживањем тржишта. Истраживање које су представили уочи почетка виртуелног сајма (од 9. до 12. марта) показало је да око 70 одсто испитаника у Немачкој, САД-у и Кини ове године размишља о приватним путовањима. Четвртина испитаника је у Немачкој и САД-у и 35 одсто у Кини чак вјерује да ће у следећих 12 мјесеци на путовања потрошити више новца него прошле године. Ипак, наводе, лична безбједност ће бити нешто на чему ће туристи највише инсистирати.

Они који нису баш расположени за ризик – чак 50 одсто Нијемаца, 34 одсто туриста из САД и 65 процената из Кине, кажу да се не осјећају пријатно да путују. Зато је и највећи изазов запослених у овом сектору како да врате повјерење и врате туристима осјећај сигурности. Иначе, највише је оних који кажу да им је најомиљенији вид путовања и даље одмор на плажи.

,, Већина испитаника у свим земљама планира одсјести у хотелима, иако се то разликује од земље до земље. У Кини 86 одсто путника намјерава да борави у хотелима, док је у САД-у и Немачкој тај проценат мањи, јер је и даље много оних који желе да током одмора одсједну код родбине“, наводи се у истраживању „Статисте”.

Многи би жељели да проведу одмор у својој земљи, али је жеља за иностранством већа, па је чак 61 одсто анкетираних Нијемаца изјавило да ће на одмор у другу земљу. Занимљиво је да пада интересовање за пословним путовањима и биће их мање у овој години, очекују аутори овог истраживања.