КАМПАЊА ХРАНА ГУРМАНА :: Semberija INFO ::

 

КАМПАЊА ХРАНА ГУРМАНА


Кампањом ХРАНА ГУРМАНА жели се скренути пажњу потрошача у Босни и Херцеговини на неке од најбољих домаћих произвођача и њихове производе. Циљ кампање је повезати љубитеље укусне и здраве хране с најбољим производима које Босна и Херцеговина може понудити, те трговинама и ресторанима који их нуде. Кампања ХРАНА ГУРМАНА је примарно пројекат подршке малимбизнисима у Босни и Херцеговини кроз промоцију њихове висококвалитетне хране и пољопривредних производа.

Кампању су првог јула 2020. године покренули Шведска амбасада у БиХ и Агенција САД-а за међународни развој (УСАИД)кроз пројекат ФАРМА ИИ како би се ублажиле нежељене посљедице пандемије ЦОВИД-19. Ипак, пандемија и њени учинци су само један аспект ширег напора на јачању перцепције важности куповине домаће хране локалног поријекла, јер тај чин има оздрављујуће ефекте на цјелокупну економију земље а посебно не економске односе на нивоу локалних заједница.

Кампања подржава мале произвођаче и прерађиваче из сектора воћа и поврћа, млијека и млијечних производа, перадарства, меда, љековитог и ароматичног биља, шумског воћа, гљива и природне козметике. У кампањиједнако важну улогу имају и бизниси чијим трудом производи вриједних фармера на крају и стижу до столова – деликатесне радње, трговине и ресторани. Поготово што је угоститељски сектор у БиХ, због специфичности пандемије и пратећих хигијенских мјера, претрпио снажан ударац. Једини услов је да у својој понуди имају производе из БиХ, јер управо у њиховој свјесној потрошњи лежи нада у што бржи опоравак бх. прехрамбеног сектора.

До сада је кампања „ХРАНА ГУРМАНА“ обухватила преко 200 малих бизниса из Босне и Херцеговине. Са подручја Семберије у кампањи тренутно учествују (тек) три произвођача: Пчеларско газдинство Васић, „Лалетов мед“ (багремов, цвијетни и ливадски мед, полен и прополис), Пољопривредно газдинство Николе Стајића из Велике Обарске (кисели купус) и ДОО „АГРО-ПЛАН“ (органско воће и поврће).

-Јачањем сваке карике у локалном прехрамбеном ланцу доћи ћемо до система који ће бити отпоран на све вањске ударе, уз уравнотежену економију и базу купаца који у сваком тренутку могу доћи до врхунске, здраве и аутохтоне хране. Важан актер кампање јесте и ви, као читачи ових редова, јер храна је невидљива нит која повезује све и твори плетиво сваке позитивне приче о култури, заједништву и колективном благостању,“ поручују организатори Кампање.
Више информација можете пронаћи на линку: www.хранагурмана.ба