Легенда о кићењу јелке: Знате ли зашто баш звијезду стављамо на врх? :: Semberija INFO ::

 

Легенда о кићењу јелке: Знате ли зашто баш звијезду стављамо на врх?


Шарена новогодишња јелка постала је симбол празника широм свијета, а да ли знате зашто се баш звијезда ставља на врх овог зимзеленог дрвета?

Први докази о кићењу јелке потичу из једанаестог века. У Њемачкој се за Божић китила јелка црвеним јабукама, у Западној Њемачкој украшавала се и колачићима разних облика и свијећама које су симбол Христа и вјечне свјетлости.

Овај ритуал се током вјекова проширио по цијелој Европи. У Енглеској је прву јелку окитио принц Алберт 1841.године. Била је украшена поклончићима, машнама, папирним цвијећем и бомбонама. Врло брзо, овај лијеп обичај се усталио и прешао са високе класе на обичан народ.

У почетку су се на зелене гранчице стављале јабуке, затим колачићи, ораси, суве шљиве и урме, машне. Легенда каже да је један њемачки дувач стакла био врло тужан јер није имао новац да купи јестиве украсе за јелку својим малишанима, па је ријешио да направи стаклене кугле. Његови украси су изазвали право одушевљење међу народом, те се дувач временом обогатио.

Кићење јелке свечано се завршава стављањем звијезде на врх чиме означавамо почетак свечане атмосфере у нашим домовима.

Звијезда на врху јелке је традиционално повезана са божићним прославама, опјевана је у многим пјесмама и представља најважнији догађај у историји хришћанства, рођење Исуса Христа.

Легенда каже да се један анђео, у тренутку када се родио Исус, сажалио што јелка нема плод и што не може, као остали који су дошли да се поклоне божијем сину, нешто да му поклони, па је узео једну звијезду са неба и ставио је на врх јелке, а да се јелка савила и поклонила је беби Исусу.

У званичној хришћанској историји забиљежено је да се у тренутку Исусовог рођења на небу појавила сјајна звијезда, "Витлејемска звијезда", која је најавила да се родио божији син.

​Курир / Инфо Бијељина