Вјештачка интелигенција ће знати када јој не вјерујемо :: Semberija INFO ::

 

Вјештачка интелигенција ће знати када јој не вјерујемо


Научници су успјели да направе неуронску мрежу која препознаје када више није поуздана. 
 
Осмишљена је тако да опонаша људски мозак и уочава обрасце у маси података које људи више не могу да анализирају.
 
Вјештачка интелигенција (AI), попут оне у аутономним возилима или медицинској опреми, већ сада доноси одлуке које могу да утичу на људске животе, а то значи да је од виталне важности да буде што прецизнија. Како би то постигли, стручњаци су креирали систем неуронске мреже који може да предвиди и опажа ниво повјерења.
 
"Није нам само важно да имамо моделе високих перформанси већ и да разумијемо када тим функцијама више не можемо да вјерујемо", рекао је информатичар Александер Амини, са MIT универзитета.
 
Ова свијест коју АИ посједује, своје бодовање темељи на квалитету доступних података. Што су тачнији и свеобухватнији подаци добијени током обуке, то је вјероватније да ће будућа предвиђања бити тачна, преноси "INDEX".
 
Ово би могло да буде важно за, на примјер, аутономна возила која према нивоу поузданости одлучују хоће ли причекати или проћи кроз раскрсницу.
 
Мада ово није велика иновација, ипак најновија неуронска мрежа функционише значајно брже од осталих, а без претјерано већих захтјева када су перформансе у питању, преноси "Live Science".