ПРВО ЕМИТОВАЊЕ ЕМИСИЈЕ О НАЈПОЗНАТИЈОЈ УЛИЦИ НА СВИЈЕТУ – УЛИЦИ СЕЗАМ :: Semberija INFO ::

 

ПРВО ЕМИТОВАЊЕ ЕМИСИЈЕ О НАЈПОЗНАТИЈОЈ УЛИЦИ НА СВИЈЕТУ – УЛИЦИ СЕЗАМ


Прије 51 годину први је пут емитована „Улица Сезам". Ријеч је о забавно-едукативној дјечјој емисији која се приказује широм свијета. Најпознатији ликови серије су „Мапетси", а циљ емисије је подстицање разноликости и толеранције.

 Улица Сезам први  пут је приказана на телевизији 10. новембра 1969. године и врло  брзо је постала популарна. Ријеч је о забавној емисији за дјецу у којој она могу да науче абецеду, како да броје и мноштво поука из свакодневног живота. Убрзо је постала најгледанија дјечја емисија на свијету и приказивала се у више од 120 земаља.

Осмислила ју је Џоун Ганц Куни, продуцентица документарних филмова. Хтјела се одмакнути од документараца те је одлучила осмислити садржај који ће истовремено бити забаван и едукативан. Циљана група су јој била предшколска дјеца. Осим тога, жељела је искористити телевизију како би помогла непривилегованој дјеци у доби између три и пет година у припреми за вртић. Због тога је Улицу смјестила у измишљени дио Њујорка и укључила етнички различите ликове и позитивне друштвене поруке.
Куни је одлучила да ће се Улица Сезам састојати од кратких забавних сегмената у којима ће учествовати лутке, анимације и глумци. Овакав начин приказивања био је изузетно успјешан и дјеца су га вољела. Упркос томе, неки су јој критичари током година замјерали да тако смањује временски период у којем дјеца могу бити концентрисана.

Од самих почетака Улице Сезам дјеца широм свијета највише су вољела дијелове који су приказивали породицу лутака Мапет. Иначе, низ је  ликова који су послије постали сама срж Улице Сезам, а најпознатији  су Берт и Ерни, Куки чудовиште, Гровер,Оскар смрдљивац и Велика птица.

 Ова легендарна дјечија емисија током 51 године емитовања често је експериментисала с новим методама учења дјеце о основама писања и рачунања, као и друштвеним питањима.

Откад се Улица Сезам почела приказивати, више од 74 милиона Американаца погледало је ову емисију. Данас се процјењује да око осам милиона људи, и то само у САД-у, сваке седмице гледа ову емисију. Такође, уводна мелодија ,,Можеш ли ми рећи како да дођем до Улице Сезам“ постала је карактеристика емисије и врло популарна широм свијета.

Семберија инфо