ВОЋКА ПУНА ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ВОЋКА ПУНА ЗДРАВЉА


Свјетски дан јабука обиљежава се од 20. октобра 1990. године, када је, први пут, овај дан обиљежила је организација Common Ground из Лондона.

Циљ обиљежавања Дана јабуке јесте промовисање њених бенефита по здравље, као и демонстрација бројних сорти које се у Енглеској узгајају. Јабука је представљена као симбол физичке, културне и генетске разноликости коју је неопходно очувати. Ову традицију, временом су прихватиле и остале свјетске земље, истичући важност овог воћа у исхрани и здрављу људи.

Постоји више од 7.000 различитих сорти јабука и јабука је једна од првих воћки коју су људи успјели култивисати и користити као важан дио прехране. Она је права мала ризница састојака који позитивно утичу на људски организам.
У зависности од сорте, 100 грама јабуке садржи око 85 грама воде, 10.9 грама угљених хидрата, те три грама дијеталних влакана.

У јабуци има и до 40 мг витамина Ц, потом витамина А, Е, Б1, Б2, Б6, те бета-каротена. Она садржи и минерале, много калијума (100 до 180 мг), те калцијум, фосфор, магнезијум и жељезо.

Захваљујући великом удјелу угљених хидрата, посебно фруктози и глукози, опскрбљује организам енергијом, те спречава умор и губитак концентрације.