ШАНК У ОБЛИКУ ГЛОБУСА СА ХИТЛЕРОВЕ ЈАХТЕ ПОНУЂЕН НА ПРОДАЈУ :: Semberija INFO ::

 

ШАНК У ОБЛИКУ ГЛОБУСА СА ХИТЛЕРОВЕ ЈАХТЕ ПОНУЂЕН НА ПРОДАЈУ


Foto: Facebook
Необичан бар у облику глобуса са кога се некада служило пиће на репрезентативном броду нацистичког диктатора Адолфа Хитлера, послије 70 година проведених на фарми у Мериленду, стављен је на аукцијску продају и очекује се да буде откупљен за четврт милиона долара.

Необичан комад историје потиче са брода војне флоте нацистичке Немачке "Ависо Грил“ који је у међуратном периоду коришћен као државна јахта. Бар у облику глобуса израђен је од заварених челичних шипки које представљају упореднике и меридијане, а оставља утисак као да бармен лебди у ваздуху. Уз бар иде и пет месинганих барских столица на којима се још увијек налазе оригиналне пресвлаке.

Како се наводи у каталогу продавца, "Алеxандер Хисторицал Ауцтионс", који је најавио продају за крај октобра, бар је спасен када је брод почетком педесетих растављен у Сједињеним Државама као старо гвожђе. Отац продавца бара био је пријатељ са власником отпада на коме је брод демонтиран и омогућио му је да купи овај необични комад.

Бар је пренијет у сеоско подручје недалеко од Елктона, у држави Мериленд, и смјештен у подрум породичне куће гдје се налазио скоро 70 година. Понуђач очекује да ће зарадити између 150.000 до 250.000 долара.

Иначе, брод "Грил" је био лакооклопни ратни брод дуг 135 метара који је нацистичка Њемачка изградила средином тридесетих година, а у почетку га је њемачка морнарица користила за смјештај највиших војних великодостојника и других државних званичника, укључујући и самог Хитлера. На примјер, овим бродом је висока њемачка војна делегација отпловила на крунисање британског краља Џорџа Шестог и краљице Елизабете 1937. године.

Током Другог свјетског рата брод је служио као минско-патролни брод, а послије рата Британци су га преузели као дио ратне одштете, затим разоружали и продали у приватне руке. Године 1948. јеврејски диверзанти су га потопили јер су вјеровали да ће нови власник, иначе Либанац, брод уступити националној морнарици. На крају, "Грил" је превезен у Сједињене Државе и продат као отпад 1951. године.
 
(РТС)