Вечерас почео свети мјесец рамазан :: Semberija INFO ::

 

Вечерас почео свети мјесец рамазан


Вечерас, 23. априла 2020. године, односно 1441. године по исламском календару, са заласком сунца и појавом младог мјесеца наступио је мјесец рамазан, а сутра је први дан рамазанског поста. На подручју Бијељине, вечерас је сунце зашло у 19:43.

Током овогодишњег рамазана, с обзиром на ванредну ситуацију због пандемије коронавируса, све вјерске активности биће прилагођене препорукама надлежних.

Рамазан је мјесец поста, али и мјесец у којем је почела објава Кур'ана, исламске свете књиге. Објава је почела у благословљеној ноћи Кадр, која је "вриједнија од хиљаду мјесеци". 

За вријеме рамазана исламским је вјерницима од зоре до заласка сунца забрањено конзумирање било какве хране, пића (укључујући и воду), те сексуални односи и пушење дувана. Од њих се такође очекује да што вјерније слиједе учење Посланика Мухамеда, што укључује и боље међуљудске односе и бољу однос према Богу. Важност се придаје чистоћи тијела, мисли и дјела. 

Мјесец рамазан је мјесец обавезнога поста за све пунољетне, здраве муслимане који нису на путу. Сваки пунољетан, здрав, слободан муслиман дужан је постити читавих мјесец дана од зоре до заласка сунца. То је трећи темељ ислама. Мјесец рамазан је 9. мјесец исламскога календара који некад има 29, а некад 30 дана.

Муслимани посте у свим годишњим добима с обзиром на лунарни календар. Година муслиманског календара је краћа за десет дана од сунчеве године, па се тако рамазан помјера сваке године за десет дана. Ко пости 36 година редовно, постио је рамазан у свако годишње доба и у свим мјесецима и данима.