ЛУТВИД ФЕСТ 2019 :: Semberija INFO ::

 

ЛУТВИД ФЕСТ 2019


Након два успјешно реализована Фестивала луткарства и видео-презентације књига, ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина је расписала конкурс за трећи ЛУТВИД ФЕСТ. На Фестивалу  могу да учествују ученици основних школа, али не морају само школе пријављивати екипе, него то могу да ураде и библиотеке, центри за културу, невладине организације и сви они који окупљају дјецу тог узраста. Једну екипу чине двије групе. На основу изабране књиге млађа ученичка група (од 3. до 5. разреда) ради луткарску представу, док старија група (од 6. до 9. разреда) за ту исту књигу  ради видео-презентацију, односно трејлер. Оба рада имају за циљ да препоруче књигу за читање својим другарима.  И то је оно овај фестивал разликује од  других, сличних фестивала. Он је и осмишљен у циљу популаризацијекњиге и  читања, прије свега квалитетног читања.
„Ми смо покушали да спојимо оно што је старо вијековима, оно што представља најстарији вид умјетничког изражавања – луткарство, са нечим што је апсолутно савремено – видео-презентација књига (book trailer). Управо се видео-презентација књиге уклапа у основне постулате младих „сајбер генерације“  који се не одвајају од „паметних“ телефона. Да би те „паметне“ телефоне користили у „паметне“ сврхе ми смо им понудили да искористе све своје креативне потенцијале и направе трејлер за прочитану књигу. Показало се да је то пун погодак. Клинци су уживали док су стварали трејлере, подједнако као и њихови другари који су радили луткарску представу“ – рекла нам је библиотекарка Снежана Стевић, која је заједно са колегиницом Јеленом Калајџијом идејни творац и организатор ЛУТВИД ФЕСТ-а.
„Конкурс је отворен 29. јуна и траје до 28. септембра 2018. године. До сада се пријавило неколико екипа, углавном из Србије и Црне Горе, очекујемо екипу из Хрватске,  али по правилу, највећи број пријава стиже у посљедње седмице трајања Конкурса.  Позивамо све који желе да прихвате изазов и упусте се у авантуру читања књига на овај начин да нам се придруже. Неће се покајати, јер ће то бити драгоцјено искуство. Све потребне информације о Конкурсу могу се добити на сајту наше библиотеке www.bibliotekabijeljina.rs.ba или на ФБ профилу Лутвид Фест“  - Снежана Стевић.