МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА СТАНКА КОСТИЋА :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА СТАНКА КОСТИЋА


Извор: Семберија инфо / О. Стјепановић

У Музеју Семберије, отварена је изложба фотографија „Цркве брвнаре-чувари традиције” (непрекидна молитва под дрвеним сводом), аутора Станка Костића, умјетничког фотографа из Београда. Аутор кроз фотографије представља архитектонско насљеђе и умијеће тадашњих мајстора у градњи цркви брвнара и тако указује на велики историјски значај ових објеката народне сакралне архитектуре. Станко Костић је преко сто пута самостално излагао у Србији и иностранству, а учествовао је и у преко седамдесет колективних изложби. 



- Ове вјерске објекте градила је махом неука и непозната неимарска рука. То је показатељ колико је српски народ изњедрио врсних самоуких умјетника, чијим дјелима се диве генерације њихових потомака. Иначе, по величини и материјалу једноставне, цркве брвнаре су биле и остале светиње, чија љепота је и у модерним временима неупотна”, рекао је Станко Костић који је фото објективом забиљежио 75 цркава брвнара током истраживачког рада на терену Србије.



Архитекта Тихомир Обрадовић, истакао је да је историја цркава занимљива, јер су и цркве и куће прављене од истог материјала.
- Рађене су за народне потребе и дубоко су укоријењене у традицију, а и једи и други облици су доведени до савршенства”, рекао је Обрадовић. 



Директор Музеја Семберије Момчило Копривица захвалио се аутору Костићу на поставци јединствених фотографија.
- Драго ми је да је после Бања Луке иТребиња, изложба дошла у Музеј Семберије, јер је ријеч о карактеристичним објектима који заиста завређују пажњу”, рекао је Копривица.

У име градоначелника, добродошлицу и захвалност аутору Станку Костићу и Музеју Семберије, за изузетну изложбу фотографија “Цркве брвнаре- чувари традиције”, изразила је Татјана Пантић, менаџерка Града Бијељина, а у име СПЦ свештеник Васо Поповић. Изложба о црквама брвнарама у Музеју Семберије биће отворена за посјетиоце наредне три седмице.