Почиње Петровдански пост :: Semberija INFO ::

 

Почиње Петровдански пост


Православни вјерници данас почињу Петровдански пост, који се још назива и Апостолским, јер је духовна припрема за празник Светих апостола Петра и Павла.

Овим празником завршава вишедневни пост.

Недуго након празника Силаска Светог Духа на апостоле, након Недјеље свих светих, започиње Петровдански пост. Прва свједочанства ο овом посту имамо код Св. Атанасија Великог. У Александрији, Антиохији и у Јерусалиму, овај пост везао се за Духове, а не за празник Светих Апостола Петра и Павла, и трајао је једну седмицу. Касније је овај пост постао припремни пост за празник Светих Апостола и његово трајање је постало зависно од Васкрса, односно празника Силаска Светог Духа - Педесетнице.

Пост је установљен у славу и част Апостола који су послије Силаска Светога Духа, а прије одласка на проповијед Светог Јеванђеља, постили. С обзиром да почетак овог поста зависи од датума празновања Васкрса, Петровдански или Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

О високом уважавању које је Петровски пост имао међу хришћанима, говори низ светоотачких списа, међу којима су и Амвросије Милански и Теодор Кирски. Лав Велики каже да је Петровски пост "посебно важан, да би кроз подвиг очистили своје мисли и начинили се достојнима дарова Светог Духа“.

(РТРС)