СУТРА ПОЧИЊЕ ПЕТРОВДАНСКИ ПОСТ: Ево зашто је овај пост покретан, колико ове године траје и шта тада никако не сме да се једе :: Semberija INFO ::

 

СУТРА ПОЧИЊЕ ПЕТРОВДАНСКИ ПОСТ: Ево зашто је овај пост покретан, колико ове године траје и шта тада никако не сме да се једе



Православни верници 12. јуна започињу Петровски пост који се завршава дан пре Петровдана, празника који СПЦ обележава 12. јула.

Пост Светих Апостола почиње 12. јуна и завршава се 11. јула. За време трајања пост Светих Апостола не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте "на води". Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан Рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела.

Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља.

У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води. Уторак и четвртак се посте на уљу, док су субота и недеља на риби.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи.


Курир