Традиционалним Божићним концертом у НП Сарајево 'Просвјета' обиљежила 120. годишњицу рада :: Semberija INFO ::

 

Традиционалним Божићним концертом у НП Сарајево 'Просвјета' обиљежила 120. годишњицу рада


Традиционалним Божићним концертом у Народном позоришту Сарајево, Српско просвјетно-културно друштво "Просвјета" синоћ је употпунило обиљежавање 120. годишњице рада тог друштва. 

Предсједник Друштва Недељко Маслеша претходно је оцијенио да "Просвјета" овим концертом доприноси разноликости и посебности културних догађања у Сарајеву.

"Култура је наша основна мисија, ону коју су утемељили наши оснивачи. Ми идемо тим трагом и тим правцем. Вјерујемо да је култура богатство које припада свима, које не би требало да се дијели, него, напротив, да се допуњавамо, да његујемо оно што је одувијек било на овим просторима, а то је међусобно разумијевање, уважавање и поштовање", поручио је Маслеша.

У оквиру обиљежавања 120 година од оснивања "Просвјете" организоване су бројне манифестације, одржана је свечана академија, а врх обиљежавања је синоћњи Божићни концерт који се традиционално организује у част најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Пред пуном двораном Народног позоришта Камерни ансамбл "Теодор Романић" - Просвјета извео је неколико традиционалних духовних композиција, међу којима су и дјела Рахмањинова.

На концерту је такође наступила и етно група "Траг" из Бање Луке, као и женски Абрашевићев хор "Огрлица од бисера" из Београда.

Бројни гости концерта и пријатељи "Просвјете" уживали су у изведбама, етно и традиционалним композицијама: "Богородице диево", "Месечина", "Рождетство твоје", "Ајде јано", "Врбице, врбо зелена", "Аман ђевојко"... 

Приход од улазница и ове године одлази у "Просвјетин" Фонд за стипендирање ученика широм БиХ.

Православни вјерници, чија црква поштује стари јулијански календар, Божић прослављају 7. јануара. Претходи му божићни пост који траје од 28. новембра до 6. јануара. Посљедњи дан прије Божића и уједно посљедњи дан поста је Бадњи дан.


Фена / БХРТ