Православни вјерници Бадњим даном почињу прославу Божића :: Semberija INFO ::

 

Православни вјерници Бадњим даном почињу прославу Божића


БАЊАЛУКА - Православни вјерници који вријеме рачунају по јулијанском календару 7. јануара ће прославити један од најзначанијих празника рођење Исуса Христа - Божић, који се схвата и као празник породице.

Уочи Божића 6. јануара обиљежава се Бадњи дан чиме и почиње божићно славље. Бадњак је младо храстово или церово дрво, које се на Бадњи дан ујутро рано сијече и доноси пред кућу, а увече пали.

Божић је породични празник, па се на тај дан не иде у госте. Изузетак је једино положајник, прва особа која уђе у кућу на дан Божића, а обично је то дијете или особа блиска породици. Он улази у кућу и честита Божић укућанима ријечима "Христос се роди", на шта укућани одговарају "Ваистину се роди".

Положајник затим пали гранчицу бадњака и почиње да изговара жеље за домаћине и кућу - "Колико искрица толико срећица. Колико варница толико здравља и парица...".

Домаћин дијели чесницу сваком укућанину и положајнику, а онај који у комаду чеснице пронађе новчић по вјеровању биће посебно срећан.

Вечерње богослужење и налагање бадњака бит ће одржано данас у 17 часова у Старој православној цркви светих арханђела Михаила и Гаврила у Сарајеву.

У суботу, на дан Божића 7. јануара бит ће одржана света архијерејска литургија у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву.


Независне новине