Божићне поруке мира и љубави упућене из градова широм БиХ :: Semberija INFO ::

 

Божићне поруке мира и љубави упућене из градова широм БиХ


Широм Босне и Херцеговине служене су свете мисе поводом најрадоснијег хришћанског празника - рођења Исуса Христа. Божића данас обиљежавају вјерници који празнике славе по грегоријанском календару.

Велики број вјерника у катедрали Срца Исусова у Сарајеву

У сарајевској катедрали "Срца Исусова" одржана је света миса коју је предводио врхбосански надбискуп метрополит монсињор Томо Вукшић.

Миси поводом највећег католичког празника Божића присуствовао је већи број вјерника у односу на претходне двије године када је број био ограничен због пандемије коронавируса.

Надбискуп Вукшић је поздравио вјернике и позвао их "да признају своју грешност те моле Бога за смиловање" како би достојно прославили Божић.

"Кршћански вјерници се сваке године с радошћу спремају свечано прославити светковину Божића. То је благдан који доноси и шири радост па се због тога кршћанима често придружују чак и они који се не препознају под кршћанским именом. Начини тих прослава често су спојени с дугим духовним традицијама, које све те обичаје чувају од заборава и захтијевају да слава Божића буде понављана. У том низу откривања значења Божића, вјерници се труде, осим сјећања на Исусово рођење, препознати као сувремену барем још неку од порука ове светковине и, насљеђујући Исусов примјер, актуализирати је", истакао је монсињор Вукшић.

Поручио је да је "вршење милосрђа према људима Богу најдражи начин нашег дјеловања и поступања према другима", посебице према онима који требају солидарност и помоћ.

Света Миса служена и у Бањалуци

Уз присуство великог броја вјерника католичке вјероисповијести, у Катедрали светог Бонавентуре у Бањалуци служена је свечана божићна миса. 

Свету мису је предводио бискуп бањалучки Фрањо Комарица који је рекао да данашњи дан представља улазак бога у људску историју, те да се на Божић на препознату љубав узвраћа љубављу. 

Бискуп бањалучки  је казао да бог није само посматрач људске судбине, већ је и ушао у људску судбину, коју свакодневно обасјава.

Вјерници у Мостару подијелили радост најрадоснијег хришћанског празника

Божић је обиљежен и у Мостару. Свету Божићну мису У Мостарској катедрали Марије Мајке Цркве предводио је дон Јосип Галић, жупник катедралне жупе Мостар. 

Он је казао како је ријеч Божић умањеница од ријечи Бог и како је Бог направио искорак у људску историју што је императив да људи направе искорак према Богу. 

Бројни вјерници дошли су да, након мисе поноћке, присуствују и јутарњој молитви и тако подијеле радост једног од највећих католичких празника Божића.

"Исус је сам рекао, гдје су двојица и тројица скупљени у моје име, ја сам с њима. И обиљежје је управо то заједништво. Кад би био самац, онда не би било љубави", поручио је дон Јосип Галић, жупник катедралне жупе Мостар.

Тузла: Нека радост Божића остане у вјерницима током цијеле године

На свечаној божићној светој миси у Фрањевачком самостану светих Петра и Павла  у Тузли окупио се велики број вјерника, који су дошли да с радошћу прославе долазак благдана. 

У својој проповиједи фра Фрањо Нинић је говорећи о важности Божића, најрадоснијег кршћанског благдана.

Пожелио је вјерницима да радост Божића остане у њима током цијеле године.

Упућене су поруке о животу у правди, љубави и миру. 

Из Зенице поручено: Празници требају унијети мир и благостање

У свим црквама пет зеничких жупа дочекан је најрадоснији католички празник - Божић.

У Божићу људи препознају велику Божију љубав,  ал и велику једноставност живота. 

Божићну мису у жупи Светог Илије у Зеници предводио је жупник фра Марко Кепић истакнувши да празници требају унијети мир и благостање, али  и вратити скромност и праве вриједности у животе јер су се, истиче, све велике ствари дешавале у скровитости, једноставности  и без спектакла. 

"Наш живот је ту, ми тај дар зелимо живјети и нама треба свјетло које ће нас упућивати с том снагом даље. Чак једна молитва каже да нам Исусово рођење помаже да одахнемо. Можда бисмо могли рећи, ми можемо одахнути, он је ту", поручио је фра Марко Кепић, жупник жупе Светог Илије у Зеници.

Из Бијељине поруке мира и љубави

Вјерници католичке вјероисповијести у Бијељини Божић су дочекали у жупној цркви Пречиста Срца Маријина, која је 2015. године проглашена за национални споменик. 

Из бијељинске жупе послата је порука мира и љубави и јединства међу свим људима.

"Угледајући се на Марију и Јосипа и свету обитељ, молимо да нам буду заговорници да знамо прихватити Божију вољу, да знамо рећи да, прихваћам Боже оно што си предвидио за мене и моју обитељ, а не само оно што ја хоћу", поручио је влч. Андреј Лукановић, жупник Цркве Пречиста Срца Маријина.


​БХРТ