СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА СРПСКОГ НАРОДА ТУЗЛАНСКЕ РЕГИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА СРПСКОГ НАРОДА ТУЗЛАНСКЕ РЕГИЈЕ


Велика сала Центра за културу „Семберија“ вечерас је било мјесто сјећања. Прије неколико мјесеци се наиме, навршило 30 година од егзодуса Срба тузланске регије. Овај тужни јубилеј био је повод да Завичајно удружење Тузлака у Бијељини и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица приреде књигу “Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа“. Вечерас промовисана књига свједочи о злочину над припадницима Југословенске народне армије у Тузли 15. маја 1992. године и страдању српског народа тузланске регије током 20. вијека.



-Страдања и егзодуси су више правило него изузетак у историји српског народа. Колика је мука напустити родни крај и сва искушења која уз то иду знају данашње генерације наших Тузлака. Ово дјело, ова књига неће остати усамљена. Упорно ћемо радити на прикупљању докумената и о овом и о другим злочинима како бисмо сачували сјећање на ружно вријеме које је наш народ пребродио“, рекао је у свом обраћању Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.



Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бања Луке нагласио је посвећеност ове институције темељном задатку због које је основана. Центар је током ове године учествовао у изради једанаест оваквих публикација које говоре о злочинима над српским народом широм БиХ а за сљедећу годину су планирали још већи број дјела.
 
Издавачи књиге су Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Бања Лука и Издавачка кућа Епархије зворничко-тузланске „Синај“.



-Главна тема књиге су свакако страдали војници 15. маја 1992. године. Међутим, задатак ове књиге је много шири. Она има задатак да шири културу сјећања, да се супротстави једној негативној особини нашег народа а то је заборав. А заборављали смо претходних деценија због разноразних разлога. Захвалио бих се ауторима ове књиге који су зналачки одрадили свој дио посла тако што су догађај из маја 1992. године ставили у шири историјски контекст и тако читаоцима аргументовано приближили околности у којима су Срби на подручју тузланске регије живили током 20. вијека“, рекао је Бојан Чечар, главни и одговорни уредник ИК Епархије зворничко-тузланске „Синај“

Према ријечима организатора, ово је прва књига у едицији „Свједоци страдања“ која има задатак да прикупљањем и публиковањем историјске документарне грађе о страдањима српског народа тузланске регије допринесе његовању културе сјећања.

Покровитељи књиге “Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа“ су Влада Републике Српске, Епархија зворничко-тузланска и Град Бијељина.

(Семберија инфо)