Крсна слава храма у Загонима :: Semberija INFO ::

 

Крсна слава храма у Загонима


Српска Православна Црква и верници данас прослављају Светог Прокопија.

Свети великомученик Прокопије је хришћански светитељ из 4. вијека. Рођен је у Јерусалиму. Име по рођењу било му је Неаније, а био је војвода у служби цара Диоклецијана.

Овом приликом, одржана је и свечана церемонија у семберском селу Загони, где се слави храмовна слава, а традиционално, верници су се окупили да присуствују прослави у част Светог Прокопија.

Након Свете Литургије и литије око храма, обављено је резање славског колача, а кума за наредну годину преузео је савјетник предсједника Републике Српске Бојан Савић.



Црква Светог мученика Прокопија у Загонима, поносном крају Сембера, одакле је породица Савић, данас слави своју славу. И у миру и у тешким ратним временима, свештенство овог храма одржавало је саборност и представљало духовни центар становника овог краја. Уточиште нису нашли само Срби, већ и сви они којима је била потребна духовна помоћ, топла ријеч и животно освјежење, рекао је Бојан Савић, савјетник предсједника Републике Српске.

Срце ми је пуно, јер сам преузела кума за наредну годину и надам се да ћу на овај начин узвратити бар део своје захвалности цркви у којој сам крштена, рекла је Савић.

Осим у Загонима, своју крсну славу прославили су храмови посвећени данашњем празнику у Дворовима и Обарској Буковици.
 
(Дешавања у Бијељини)