ОТВОРЕНА ЏАМИЈА АХМЕД-АГЕ КРПИЋА У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ЏАМИЈА АХМЕД-АГЕ КРПИЋА У БИЈЕЉИНИ


У организацији Меџлиса Исламске заједнице Бијељина, данас је у нашем граду одржана свечана церемонија отварања џамије Ахмед-ага Крпић. Свечаности су присуствовали Реисул-Улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Ефендија Кавазовић, као и бројни гости из вјерског, политичког и друштвеног живота Бијељине, Републике Српске и Босне и Херцеговине. Џамију је крајем XВИИИ вијека подигао угледни бијељински трговац Ахмед-ага Крпић, који је за одржавање џамије донирао (усисао) неколико продавница на чаршији Јањица у Бијељини (који је педесетих година 20. вијека потпуно срушен). Током рата, џамија је срушена до темеља 13. марта 1993. године. Шеф Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Ефендија Кавазовић рекао је да су џамије и храмови Божије куће на Земљи и да је њихов задатак да држе људе везане за Бога, да одржавају ту свету везу, да граде људе и развијају у њима позитивне потенцијале које носе у себи; да их подигне на принципима високог морала.



- Свесни поруке Свемогућег Бога да је изградња и одржавање џамија знак вере и страха пред Богом, свесни смо и чињенице да је у сваком тренутку нашег живота веома важно бити у групи оних који граде и одржавају оно што је изграђено. То је велика част и знак да смо на правом путу. Вера подразумева чињење добра, без обзира колико добро било. Понекад нам се чини да нисмо у стању да учинимо више од себе, али Аллах најбоље зна да чак и мало дјело ствара велике ствари.  Свако од нас даје мало, а то мало даје велико, а у овом случају, изградњом и обновом џамија, сви заједно градимо јаку и стабилну заједницу уједињену у добру, рекао је Самир Ефендија Цамић, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Бијељина.

Свечаности је присуствовао и   градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је нагласио да је данашњи догађај велика радост и да носи важне поруке за све нас.



- Дошао сам данас из једне светиње, у другу кућу, где нас је Ахмед-ага Крпић учио како је градити Божје куће. Захваљујем се сваком појединцу, институцији, који је допринео отварању овог Божјег дома. Ко год да уништи кућу Божију, како год да се зове, џамију, цркву, синагогу, не може се надати добру, а ми то данас осуђујемо, то није у домену било које религије и васпитања. У Бијељини и на другим мјестима има довољно мјеста за све, рекао је Петровић.

На свечаности отворења додијељене су вакуфнаме тројици највећих добротвора – вакифа: Суаду Шиндрићу, Енверу Салкановићу и Миленку Стевановићу.