ХИРУРЗИ БИЈЕЉИНСКЕ БОЛНИЦЕ НА КОНГРЕСУ КОЛОРЕКТАЛНЕ ХИРУРГИЈЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ХИРУРЗИ БИЈЕЉИНСКЕ БОЛНИЦЕ НА КОНГРЕСУ КОЛОРЕКТАЛНЕ ХИРУРГИЈЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ




Хирурзи бијељинске болнице, др Милан Тодоровић, начелник Одјељења за хируршке гране и др Славиша Дабић, шеф операционог блока учествују на Европском колоректалном конгресу (Colorectal THRIVE)  који се одржава од 14. до 17. априла 2024. године у Фрибуру, Швајцарска, који је окупио стручњаке ове области из 12 земаља свијета. 

Програм конгреса, који организује проф. др Мицхаел Адамина, шеф колоректалне хирургије у Винтертуру, једне од највећих специјализованих јединица у Швајцарској, обухвата сву колоректалну хирургију, од рака до упалне болести цријева (ИБД), и од управљања компликацијама до клиничких примјена АИ и виртуелне стварности. Током четвородневног научног скупа обрађене су и сљедеће теме: дивертикуларна болест и ендометриоза, најновије импликације микробиома, проктологију и карлично дно.



“Веома је значајно за нашу болницу, за нашу регију што бијељинска болница има успостављену сарадњу са Винтертур и другим клиникама у Швајцарској и другим дијеловима свијета. Поносимо се нашим младим хирурзима који активно теже ка едукацији и унапређењу својих вјештина”, рекао је проф. др Златко Максимовић, директор бијељинске болнице. 

Распрострањеност колоректалних проблема у популацији је значајна, што наглашава важност едукације хирурга. Према статистикама, обољења као што су рак дебелог цријева и упалне болести цријева (ИБД) постају све чешћи здравствени изазови широм свијета. 

Учешће на оваквим догађајима омогућава нашим хирурзима да прате најновија сазнања и примијене их у пракси, што директно доприноси побољшању здравља и квалитета живота пацијената у нашој заједници.