ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА И ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ НА МАЈЕВИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА И ГЕНОЦИДА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ НА МАЈЕВИЦИ


У оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина и геноцида над српским народом у Другом свјетском рату на подручју планине Мајевице, ученици Средњошколског центра ,,Вук Караџић“ у Лопарама су са својим: директором Бором Станићем, проф. Немањом Миловановићем, проф. Пером Радовановићем и вјероучитељем ђаконом Жељком Јефтићем посјетили два локалитета на Мајевици у част српским жртвама.



Ученици и професори су најприје у порти тобутске цркве присуствовали помену војводи Радивоју Керовићу који се истакао у борбама за српски народ и његове интересе. Кратак историјски час о личности војводе Керовића је одржао отац Неђо Зарић и ученик Александар Савић.



Послије обиласка села Тобут ученици и професори су присуствовали помену испред храма Покрова Пресвете Богородице у Лопарама . Помен је одслужен у име свих страдалих на Мајевици осврћући се на сва села која су изњедрила жртве: Брусница, Јабланица, Пукиш, Рожањ... Посебан осјећај је бити поред крваве липе у порти храма гдје су на звјерски начин о Васкрсу 1944. објешени Мајевичани (њих 77, гдје је најмлађа жртва била седмогодишња дјевојчица Мара Симеуновић), а разлог је био само то што су Срби православне вјероисповијести.

Потребно је да његујемо своју историју и сјећамо се својих жртава јер смо народ који је преживио истински геноцид у Другом свјетском рату у Независној држави Хрватској, за шта нико није одговарао, а није ни на дневном реду разматрања да одговара.



Да се никад не заборави, јер народ који заборавља, том народу се историја понавља, али у духу истинске хришћанске вјере праштамо и остављамо Богу да суди свима, и живима и мртвима.