Међународна награда стигла у Угљевик: Дејану Јовичићу из ЈУШСЦ "Михаило Петровић Алас" прво мјесто за поезију :: Semberija INFO ::

 

Међународна награда стигла у Угљевик: Дејану Јовичићу из ЈУШСЦ "Михаило Петровић Алас" прво мјесто за поезију


Угљевичанин Дејан Јовичић ученик првог разреда Средњошколског центра "Михаило Петровић Алас" освојио је прво мјесто у категорији средњих школа на 22. Међународном фестивалу поезије за дјецу и омладину одржаном у Источном Сарајеву.



Јовичић није крио одушевљење освојеном наградом истакавши да ово није прво признање које је добио из области поезије.

-Активно учествујем, када је култура и спорт у питању на подручју општине Угљевик али се и трудим да свој родни Угљевик представим у најбољем свијетлу широм Српске и региона-рекао је Јовичић који је захвалио професорици српског језика и книжевности Валентини Гаврић.

У конкуренцији више стотина пристиглих литерарних радова из Србије, БиХ, Републике Српске и Црне Горе Јовичићев рад у категорији средњошколаца је био најбољи.

Ментор Јовичићу била је професорица српског језика и књижевности У ЈУШСЦ "Михаило Петровић Алас" Валентина Гаврић. 

-Ово један изузетан успјех нашег ученика, мене као ментора и наше школе. Надам се да се на овај начин најбоље његује љубав према језику а наставници су тај посљедњи бедем одбране српског језика и националног идентитета-рекла је Гаврићева.

Овогодишња манифестација посвећена је Миловану Данојлићу пјеснику који се огледао готово у свим облицима књижевног стваралаштва, изузимајући драму, писао је поезију, прозу, есејистику и књижевну критику.

Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. Приредио је и превео велики број књига из књижевности за д‌јецу.

На фестивалу су учествовали пјесници Тоде Николетић, Дејан Алексић, Мирко Вуковић, Мирослав Цера Михаиловић, Јово Чулић, Раденко Кела и Маријана Петронић.