БРЧКО: Конференција о одрживом развоју енергије у БиХ :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Конференција о одрживом развоју енергије у БиХ


 
Универзитет Привредна академија Брчко дистрикта БиХ и Факултет техничких наука успјешно одржали су међународну стручну  конференцију о Одрживом развоју енергије у Босни и Херцеговини.
 
Факултет техничких наука Универзитета Привредна академија Брчко дистрикта БиХ, на челу са деканом проф. др Велемиром Зекићем, са задовољством објављује успјешан завршетак међународне стручне конференције о Одрживом развоју енергије у БиХ, која је одржана 20. априла у просторијама Универзитета Привредне академије у Брчком.  Конференција је окупила водеће и стручњаке, истраживаче и академике из области енергетике, права, екологије,  како би расправљали о кључним питањима одрживог развоја енергије у Босни и Херцеговини.


 
На конференцији су судјеловали еминентни професори из цијелог региона, међу којима су се истакли:
 
• др Драган Шкобаљ - Могућност природног преноса енергије
• др Нурдин Ћехајић - Когенерацијске технологије за кориштење енергије из биомасе
• др Елведин Шабановић - Напредак Босне и Херцеговине према остварењу глобалног оквира циљева одрживог развоја
• др Миодраг Комарчевић - Геостратески утицај рата у Украјини на енергетску безбедност-случај Србија
• др Ратомир Антоновић - Будућност соларне енергије на енергетским тржиштима
• На конференцији су учествавали и представници из Народне Републике Кине, а њихова искуства пренио је Цхен Xин, инжењер и пројект менаџер из фиме Dongfang Electric Corporation из Ченгду-а. 
Њихови стручни радови, као и остали пријављени радови представљали су темељ за дубинске дискусије о кључним аспектима одрживости енергетског сектора у БиХ.

Након презентација, учесници су активно дискутовали о темама радова, износећи своје мишљење. Закључили су да у Босни и Херцеговини преовладава производња електричне енергије из необновљивих извора, углавном из угља (око 70%), те да је неопходно повећати удио обновљивих извора енергије и побољшати енергетску ефикасност у индустрији и домаћинствима.
 
Ова конференција је била прилика за размјену идеја, најбољих пракси и научних достигнућа, те је истакла важност сарадње између академске заједнице, индустрије и јавног сектора у постизању одрживог развоја енергије, као и преузмање пракси који се тичу енергије и енергената из других држава. На конференцији су учествавали и представници из Народне Републике Кине, а њихова искуства пренио је Цхен Xин, инжењер и пројект менаџер из фиме Dongfang Electric Corporation из Ченгду-а.
Захваљујемо се свим медијским партнерима који су пратили овај догађај, као и свим учесницима, панелистима и организаторима који су допринијели успјеху ове конференције.