БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕНЕ 32 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА ПРВЕ СЕМБЕРСКЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕНЕ 32 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА ПРВЕ СЕМБЕРСКЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ


Служењем парастоса у цркви Светог Ђорђа, а потом полагањем вијенаца на ценрталном спомен обиљежју, на градском тргу у Бијељини и обиласком Спомен собе погинулих бораца, обиљежене су 32 године од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде. Подсјећамо да је бригада формирана 12. априла 1992. године и прва је званична оружана формација Војске Републике Српске. Кроз ову бригаде прошло је 2.200 бораца, од којих је 139, а око 400 рањено.



-Припадници Прве семберске лаке пјешадијске бригаде били су ангажовани на ратиштима широм Републике Српске. Сматрам да треба обиљежавати ове значајне датуме и одавати почаст погинулим, али и да сви надлежни треба да воде рачуна о демобилисиним борцима, породицама погинулих бораца”, рекао је Игњат Ђорђић припадник Прве семберске лаке пјешадијске бригаде, а његово мишљење дијели и Небојша Шкорић, који је био припадник бригаде од првог дана од оснивања. Градоначелник Љубиша Петровић нагласио је да се парастосом и полагањем вијенаца, одаје почаст погинулим припадницима Прве семберске лаке пјешадијске бригаде, која је дала невјероватан допринос у стварању и одбрани Републике Српске.



-Припадници ове бригаде били су присутни на свим мјестима гдје је требало бранити свој народ. За свој народ и Српску, дали 139 живота, а рањено их је око 400. Због њих и свих бораца који су животе дали за Републику Српску, наша је обавеза да им одајемо почаст, али и да младе нараштаје учимо шта је патриотизам и да се ратна дешавања никада не понове”, рекао је Петровић и нагласио “да се све треба учинити да више ни један родиитељ не заплаче над гробом свог дјетета”. Владо Симић, командант Првог батаљона 1. семберске бригаде подсјетио је да је Прва семберска бригада формирана на данашњи дан, прије 32 године.



-Ова бригада је прерасла из 17. партизанске бригаде и на данашњи дан, у Обарској се постројила команда, а у Броцу на игралишту се постројио Први батаљон са командом. Схватајући тежину ситуације, ми смо се из бивше ЈНА преформирали у Прву семберску бригаде и то је уједно прва бригада на овим просторима која је формирана са циљем заштите становништва на подручју Семберије, Мајевице и Брчког”, рекао је Симић. Подсјећамо да сваке године, Град Бијељина, заједно са Градском борачком организацијом, обиљежава дан Прве семберске лаке пјешадијске бригаде.

(Семберија инфо)