СТРУЧНИ СКУП: КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ПОПЛАВА? :: Semberija INFO ::

 

СТРУЧНИ СКУП: КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ПОПЛАВА?


Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске данас је у Бијељини организовало стручну панел дискусију еминентних свјетских стручњака из области хидрологије под називом: „У хармонији са природом-промјена приступа управљању ризицима од поплава”.

-Желимо да данашњи скуп буде само први корак у низу који ће довести до примјене свих потребних мјера како бисмо у будућности ублажили деструктивно дјеловање великих вода. Свједоци смо климатских промјена које погађају наше државе и с тим у вези, наша је жеља да проблему увећаног ризика од поплава у сливовима наших граничних ријека приступимо темељно, у складу са свим савременим научним и технолошким достигнућима“, рекао је Милан Гаврић, помоћник министра у ресору водопривреде, Министрарства пољопривреде, шумарстава и водопривреде у Влади РС.

Међу предавачима налазе се: проф. др Драган Савић, генерални директор “КWР Wатер Ресеарцх Институте”, Ниувехајн из Холандије, професор на Универзитету у Ексетеру, Уједињено Краљевство и члан Краљевске академије наука Уједињеног Краљевства; проф. др Зоран Капелан, професор на Техничком универзитету у Делфту, проф. др Слободан Ђорђевић, професор хидротехнике на Универзитету у Ексетру, проф. др Зоран Војиновић, професор “ИХЕ Делфт лнституте фор Wатер Едуцатион” у Делфту, Холандија, проф. др Јасна Плавшић, са Грађевинског факултета Универзитета у Београду (област хидрологије), др Мартина Егедушевић, докторант са Универзитета Хериот-Ват у Единбургу, Шкотска и др Дарко Милутин, докторант са Универзитета у Вахенингену, Холандија.



-Обзиром на свој географски положај, наш град је у скоријој историји неколико пута имао негативна искуства са поплавама. Захваљујући идеји нашег младог докторанта Николе Стевановића, дошли смо на идеју да угостимо стручњаке свјетског реномеа из области хидрологије. То су наши људи који су образовање и искуство стицали широм свијета и сигуран сам да ће нам имати шта казати данас како да ефикасније управљамо ризицима од поплава“, рекао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине и домаћин данашњег панела.

Данашњем скупу су присуствовали представници Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Републике Српске, установа које се брину о области водопривреде, Грађевинских факултета из Београда, Ниша, Новог Сада, Бањалуке, Цивилне заштите, и бројних других међународних организација.


Семберија инфо