КОРОНА ЈЕ ПРЕДУЗЕЋЕ ГРАД СРУШИЛА НА КОЉЕНА :: Semberija INFO ::

 

КОРОНА ЈЕ ПРЕДУЗЕЋЕ ГРАД СРУШИЛА НА КОЉЕНА


Славиша Цацановић, који је пресудом бијељинског суда враћен на мјесто директора предузећа АД ,,Град“, одржао је прес конференцију на којој је говорио о актуелностима у ,,Граду“, а осврнуо се и на дешавања око свог повратка на чело  овог предузећа.  
 
-Крајем прошле године, тачније 20. децембра, без најве, повода, објашњења и без икаквог ваљаног разлога, разријешен сам дужности директора предузећа АД ,,Град“. Послије осам мјесеци судском пресудом 13. августа враћен сам на чело предузећа АД ,,Град“ . Инче, на  мјесто директора именован сам конкурсом, именовање је на четири године и истиче седмог новембра 2021. године, каже Славиша Цацановић додавши да је тада одлучио да се обрати суду и потражи заштиту.
 
У жељи да одбаци све шпекулације, Цацановић је појаснио да на мјесто директора није дошао на нечију иницуијативу, нити иницијативу неке политичке партије.
 
-Од 2018. године нисам члан ниједне политичке партије, а по политичкој расподјели ово предузеће је припало НДП Драгана Чавића, тако да ће они одлучити колико ћу остати на челу ,,Града“ и да ли ћу поново бити разријешен. О тим прогнозама нећу,  али колико год био,  као и у претходном дијелу свог мандата, даваћу све од себе како бих допринио развоју и побољшању активности предузећа, рекао је Цацановић.  
 
Цацановић је овом приликом подсјетио да је крајем прошле године, приликом примопредаје дужности, предузеће имало позитиван пословни биланс.
 
-Сада, у овом мјесецу кад сам поново дошао на мјесто директора, предузеће АД ,,Град“, на жалост, има значајан негативан пословни резултат. У минусу је 247.000 конвертибилних марака са још неким обавезама краткорочних кредита. Континуиран извор прихода су закупи у вишенамјенској хали, а због пандемије корона вируса готово два мјесеца та хала није радила. Закупцима нисмо фактурисали износе, а они се крећу око 100.000 конвертибилних марака, затим, нису остваривани приходи ни од кванташке и сточне пијаце, јер су у том периоду и оне биле затворене, а ту се остварио минус од 30.000 конвертибилних марака, наводи Цацановић наглашавајући да не окривљује претходну управу, јер је ванредно стање због пандемије корона вируса АД ,,Град“ сврстало у ред оних предузећа која су највише погођена пандемијом.
 
Посљедице двомјесечног затварања су и те да су многи од оних који су куповали на бувљаку, кванташкој и сточној пијаци пронашли алтернативна рјешења, те се највећи број њих преусмјерио на велепродају на Аризону, која је цијело вријеме радила.
 
-,,Град“ је ове године изгубио и једну велику манифестацију , то је Пантелински вашар, током ког је ранијих година остваривао приход од око 55.000 конвертибилних марака. Затим, у другој половини септембра традиционално се одржавао Сајам пољопривреде, а сви су изгледи да се ни та манифестација неће одржати, а остваривао је  приход  од око 50.000 конвертибилних марака, оправдава Цацановић настали минус у пословању предузећа. Каже, предузеће ,,Град“ је, узимајући у обзир број запослених и активности које обавља, због корона вируса претрпило највећу штету.
 
Изражавајући наду да ће у наредном периоду, уз помоћ локалних и републичких институција, ,,Град“ поново стати на своје ноге, Цацановић је најавио да ово предузеће у наредном периоду очекује  прелазак са републичког на локални ниво.
 
-Квалитетним улаганмјем свега онога чиме предузеће располаже сматрамо да његова будућност није упитна, каже Цацановић који је затим указао на велике проблеме са којима се сусреће једна група њихових корисника. Ријеч је о закупцима на бувљаку.
 
- Они се заиста налазе у веома тешком положају. Нису радили готово два мјесеца, а и манифестације за чије одржавање је везана и њихова пословна активност су отказане. Затим,  њихов асортиман робе везан је за људе из дијаспоре који љети посјете родни крај, а и они су изостали овог љета. Од 140 закупаца већ њих 40 је отказало закуп, јер немају посла. Ако се неко не позабави проблемом тих људи плашим се да ће многи доћи у безизлазну ситуацију,  апелује Славиша Цацановић на локалне и републичке власти тражећи да се тим људима што хитније  помогне.
 
Што се тиче предузећа ,,Град“, упутити дописе релевантним институцијама.
 
-Ако би ,,Град“ добио било какву помоћ, од било кога, ми би ту помоћ усмјерили на наше закупце, рекао је Цацановић.

Семберија инфо