О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ У ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ - Циљ је ускладити образовање са потребама тржишта :: Semberija INFO ::

 

О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ У ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ - Циљ је ускладити образовање са потребама тржишта


У организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Града Бијељина данас је у Центру за културу одржан Округли сто под називом ,,Развој дуалног образовања у Републици Српској'' у оквиру међународног пројекта ,,Еразмус+'' .
На Округлом столу су учествовати и представници Привредне коморе Републике Српске, као и представник Амбасаде Ирана у БиХ.

- Циљ Округлог стола је да детектујемо компаније у којима ће студенти, у блиској будућности, моћи обављати праксу. До сада је пракса била дио пилот пројекта и обављана је само у завршним годинама факултета. Наш циљ је да студенти 60 посто времена проведу у учионици, а 40 посто у компанијама. Циљ је и отворено партнерство власти, привреде и институција високог образовања'', појаснио је Срђан Лалић, проректор Универзитата Источно Сарајево и координатор пројекта. Он је нагласио да овај пројекат дуалног високошколског образовања траје три године.

Овај пројекат, као изузетно добар, оцијенио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
- Ово је јако добро за наш град, јер ћемо сарађивати са факултетима који су на овим просторима, са привредом и средњим школама, а што ће допринијети да се образују они кадрови који требају привреди. У том смислу, ми ћемо кредитирати и помоћи да 20 студената, по пет са сваког факултета, буду примљени волонтерски у Градску управу и да прођу све структуре'', истакао је градоначелник Мићић.

Александра Михајловић Бијелић из Привредне коморе РС, казала је да Привредна комора РС има значајну улогу у повезивању тржишта рада са образовањем.
- Привредна комора ће организовати обуку за менторе који ће долазити из предузећа и који ће бити задужени за ученике који су на пракси. До сада смо имали већ двије такве обуке'', казала је Александра Михајловић Бијелић и истакла да је Привредна комора партнер на пројекту дуалног образовања за високо образовање.

​Семберија инфо